Eelajaloolised lastejoonistused?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Waldeni ülikooli arheoloogid avastasid Prantsusmaalt kaljujoonised, mis tõendavad, et küttide-korilaste lapsed võisid «koolis» käia
USA Waldeni ülikooli arheoloogid avastasid Prantsusmaalt kaljujoonised, mis tõendavad, et küttide-korilaste lapsed võisid «koolis» käia Foto: SCANPIX

USA Waldeni ülikooli arheoloogid avastasid Prantsusmaalt kaljujoonised, mis tõendavad, et küttide-korilaste lapsed võisid «koolis» käia.

Uurijate sõnul õpetasid 13 000 aastat tagasi vanemad oma lapsi koopaseintele joonistamise kaudu, edastab Daily Mail.

Leidu tutvustatakse Cambridge´i ülikoolis toimuval konverentsil «Lapsepõlve arheoloogia».

Oletatavalt on Prantsuse koopasse oma loomingut teinud isegi nii väikesed lapsed nagu kolmeaastased.

Mammuteid, ninasarvikuid, hobuseid ja inimesi kujutavad koopajoonised leiti Rouffignacist kaheksa kilomeetri pikkusest niinimetatud Saja mammuti koopasüsteemist.

Ekspertide sõnul on nende joonistuste põhjal võimalik kindlaks teha joonistaja sugu ja vanus.

Osa neist joonistusest oli üsna kõrgel koopaseinal, see näitavat, et laps võis olla vanema süles või õlgadel ning joonistas tema juhendamise järgi.

Pehmesse kivisse tehti joonistusi sõrmedega ehk tegemist on niinimetatud sõrmekunstiga.

«Laste tehtud joonistusi on peaaegu igas koopas kogu koopasüsteemis, isegi koopasuust 45 minuti jalutuskäigu kaugusel. Osa laste tehtud piltidest on koopaseintel väga kõrgel ning isegi laes. Oletada võib, et laps võis olla vanema kukil,» selgitasid arheoloogid.

Uurijate sõnul on need joonistused tehtud 3 – 7-aastaste laste poolt. Joonte kuju ja suuruse järgi oli võimalik kindlaks teha nelja erineva lapse joonistused.

«Kõige andekam tundub olnud laps, kes oli umbes viieaastane. Meie oletuse kohaselt võis ta olla tüdruk. Neljast kindlaks tehtud joonistajast kaks olid tüdrukud,» lisasid arheoloogid.

Ühes koopas oli tavalisest rohkem lastejoonistusi, selle tõttu oletatakse, et tegemist võis olla eraldi lasteruumiga, kas siis mängimiseks või mingiks rituaaliks.

 «Me ei tea, miks neid tehti. Kas tegemist oli mingi initsiatsioonirituaaliga, laste eluks ette valmistamisega või lihtsalt vihmase päeva tegevusega,» selgitasid uurijad.

Samalaadseid eelajaloolisi lastejoonistusi on leitud ka Prantsusmaa, Hispaania, Paapua Uus-Guinea ja Austraalia koobastest.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles