Koaalade hääl on sama võimas kui lehmadel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koaala
Koaala Foto: SCANPIX

Austraalia isased koaalad toovad paaritumishooajal kuuldavale valjusid häälitsusi.

Teadlaste kinnitusel võimaldab neil loomadel sellist häält teha inimkõri sarnane kõri, kirjutab The Telegraph.

Kuigi puul elav karvane ja pehme koaala kaalub keskmiselt vaid seitse kilogrammi, on ta häälitsus sama võimas kui umbes tonni kaaluvatel lehmadel.

Uurijad paljastasid, et need isased kukkurloomad kasutavad erilisi hüüdeid just paaritumishooajal, meelitamaks emaseid juurde.

Samuti avastati, et isaste valju hääl aitab neil end suuremana näidata ning rivaale peletada.

Teadlased tegid meditsiiniuuringu, mis paljastas, et koaalade häälekulgla asub kaelas ja rinnaosas ebatavaliselt sügaval võrreldes teiste liikidega.

Uurijad tõid näite, et inimeste kasvades muutub kõriosas sügavamaks, võimaldades keerulist kõne kuuldavale tuua.

«Koaalad on kenad karvased loomad, kuid sama suudavad nad teha väga võimast häält. Seda võimaldab nende vokaaltrakt ehk häälekulgla, mis on inimeste ja ka kaslaste omale sarnane. Täiskasvanud inimesed saavad oma häälekulgla tõttu kuuldavale tuua keerulist kõne, kuid samas saab oletada ka koaalade häälitsused on keerukad,» lausus uurija Bill Ellis.

Ta lisas, et inimkõrv ei pruugi suure ja väikse koaala suurust nende hääle järgi eristada, kuid koaalad ise suudavad seda.

Teadlased salvestasid Queenslandis Lone Pine Koala Sanctuary loomakaitsealal 140 koaala häälitsuse, samuti mõõdeti loomade peade ja keha pikkus.

Uuring näitas, et paaritumiseks partnerit otsivad emased kuulasid, kes kõige valjema häälega isased.

Mitmed varasemad uuringud on kinnitanud, et valjema häälega ja suurematel isastel paaritumiseks rohkem šansse kui väiksematel isastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles