Saudi Araabias määrati autot juhtinud naisele kümme piitsahoopi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabias määrati autot juhtinud naisele kümme piitsahoopi
Saudi Araabias määrati autot juhtinud naisele kümme piitsahoopi Foto: SCANPIX

Saudi Araabia kohus määras eile kümme piitsahoopi naisele, kes julges rooli taha istuda ning autoga sõita.

Tegemist on esimese korraga, mil selle riigi kohus autojuhtimiskeelu eiramise eest sellise karistuse määras, kirjutab Huffington Post.

30. eluaastates Shaima Jastaina mõisteti süüdi loata sõitmises. Karistus viiakse tavaliselt täide ühe uu jooksul pärast selle määramist.

Väidetavalt kavatseb Jastina alama astme kohtu otsuse edasi kaevata.

Tavapäraselt peatab politsei naisjuhid kinni, peab moraaliloengu, et naistel ei ole lubatud juhtida ning laseb neil minna.

Pärast selle aasta juunis aset leidnud naiste protesti on üha enam araablannasid ise autoga sõitma hakanud.

Kaks päeva tagasi andis Saudi Araabia kuningas Abdullah naistele õiguse osaleda alates 2015. aastast kohalikel valimistel.

Naisõigusaktivistide sõnul on kohtu nüüdne kohtuotsus naiste õiguste tagamisel samm tagasi.

Kuningas on püüdnud äärmuskonservatiivseid islami usujuhte mõjutada loobuma naiste suhtes liiga kitsarinnalise ja jäiga poliitika ajamisest.

Saudi Araabia on ainus riik maailmas, kus naised – nii kohalikud kui välismaalased – ei tohi autot juhtida. See keeld sunnib perekondi autojuhte palkama. Need naised, kellele ei ole välja käia 300 – 400 dollarit, peavad sõltuma oma pere meesliikmetest, kes neid tööle, kooli, osturetkele või arsti juurde sõidutaksid.

Samas ei ole Saudi Araabia põhiseaduses kirjas, et naised ei tohiks autot juhtida. See keeld tuleneb äärmuslikest islamiseadustest – naisi tuleb ohjes hoida ning peita, kuna nad on nõrgad ja lähevad kergelt patu teele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles