Ja tuli ära: Dwayne Johnsonit kritiseeriti invaliidist tegelaskuju mängimise pärast

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dwayne Johnson
Dwayne Johnson Foto: SCANPIX

USA näitleja Dwayne Johnsoni uusim film on vaevu publiku ette jõudnud, kui juba sai tema roll kriitikat. Jalgadeta näitlejanna kritiseeris Dwayne Johnsonit, et ta mängis filmis «Pilvelõhkuja» kunstjalaga tegelast.

Vaevalt on saanud üks kriitika «valesti» värvatud näitleja osas lõppeda, kui teine algas. Nädalapäevad tagasi andis näitlejanna Scarlett Johansson avalikult teada, et loobub mängimast transmeest, kuna sai sotsiaalmeedias rahvalt selle kohta kriitikat. Nüüd on kord jõudnud Dwayne Johnsoni kätte, keda kritiseeris endine paraolümpialane ning näitleja Katy Sullivan, kirjutab Global News Kanada.

Dwayne Johnson
Dwayne Johnson Foto: Scanpix

Sullivan väidab, et Johnsoni tegelaskuju Will Sawyerit, kelle on granaadiplahvatuse järel üks jalg amputeeritud, oleks pidanud mängima näitleja, kellel on sarnane kehaline seisund.

Katy Sullivan, kes on mänginud telesarjades nagu «NCIS: New Orleans »ja «Last Man Standing», kirjutas väljaandele «Deadlind» avaliku kirja, milles pöördub otse Johnsoni poole.

«Puudega inimesed moodustavad peaaegu 20 protsenti kogu maailma elanikkonnast,» kirjutas ta. «Me oleme suurim vähemusgrupp ning kõige enam marginaliseeritud grupp Hollywoodis, ja seda vastavalt Foxi, CBS ja Rudermani perefondi uuringust lähtuvalt. Uuring näitas, et eelmise aasta telehooajal oli vaid kaks protsenti tegelastest puudega, ning NENDEST tegelastest 95 protsenti oli palgatud mängima füüsiliselt terved näitlejad.»

Aastate jooksul on tehtud küllalt filme, kus puudega tegelaskujusid on mänginud füüsiliselt terved näitlejad, näiteks «Stronger» (Jake Gyllenhaal), «Me Before You» (Sam Clafin) ja isegi Oscari võitnud film «Forrest Gump (Gary Sinise). 

Dwayne Johnson
Dwayne Johnson Foto: Scanpix

Sullivan sõnas, et need filmid tekitasid temas, ja võib-olla ka teistes puudega inimeste kogukondades, tunde, nagu neid poleks olemas.

Aga oma kirjas unustas Sullivan mainida, et Johnsoni tegelaskuju filmis on inspireeritud päriselt amputeeritud mehe, Jeff Glasbrenneri põhjal. Praegu ei ole teada, kas Sullivan jättis selle info teadlikult välja või ta tõesti ei teadnud seda. The Hollywood Reporteri kohaselt veetis Glasbrenner hästi palju aega »Pilvelõhkuja« võtteplatsil, et garanteerida, et Johnsoni esinemine oleks võimalikult tõetruu.

Johnson säutsus isegi pildi endast koos Glasbrenneri ja lavastaja Rawson Thurberiga.

Filmi promodes rääkis Johnson pidevalt, et ta tahtis, et tema kõnnak oleks võimalikult täpne, ning ta pühendas väga palju aega sellele, et kõik tema liigutuseks oleksid täpsed.

Aga vaatamata sellele rõhus Sullivan, et edaspidi peaksid füüsiliselt terved näitlejad loobuma rollidest, mis võiksid minna puudega näitlejatele. 

Kirja lõpus rääkis Sullivan, et meelelahutustööstuses, nagu ka igal pool mujal, on oluline koostöö kõikide gruppide vahel, et ühel päeval oleks tööpind nii piisavalt mitmekülgne ja kaasahaarav, nagu see võiks olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles