Maailma väikseimat karu ohustab väljasuremine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesekaru (Helarctos malayanus)
Päikesekaru (Helarctos malayanus) Foto: Wikipedia.org

Maailma väikseimat karu, päikesekaru (Helarctos malayanus), võib oodata väljasuremine.

Teadlaste sõnul ohustavad seda Indiast Indoneesiani elavat liiki nii metsade massiline maharaiumine kui ka salaküttimine, kirjutab  Yahoo news.

«Meie andmetel on päikesekarude arvukus viimase 30 aastaga drastiliselt vähenenud ja see vähenemine jätkub,» lausus Genfis asuva looduskaitseorganisatsiooni IUCN-i esindaja Rob Steinmetz.

Sell organisatsiooni andmetel on päikesekarude arvukus kogu maailmas umbes 10 000 isendit.

«Lisaks metsade maharaiumisele, ohustavad seda karu ka salakütid. Traditsioonilises Hiina meditsiinis kasutatakse päikesekaru silmi, maksa ja veel mitmeid organeid ravimite valmistamiseks. Karu käppi peetakse aga eriliseks delikatessiks,» lausus looduskaitsja.

Looduskaitsjate andmetel on ohustatud karuliikideks ka himaalaja mustkaru, prillkaru ja jääkaru. Vähemohustatud liikide hulka kuuluvad pruunkaru  ja Ameerika mustkaru.

Päikesekaru on karulaste sugukonna kõige väiksem esindaja. Magusalembuse tõttu kutsutakse teda ka meekaruks. Kui ülejäänud karuliigid on aktiivsed päevasel ajal, siis päikesekaru on eelkõige ööloom.

Päikesekaru on 1,1  - 1,4 meetrit pikk, tal on väga lühike saba. Kehakaalu kõigub 27 – 65 kilogrammi vahel, emasloom on isasest väiksem. Teadlaste arvates ulatub nende loomade eluea pikkus 20 – 30 eluaastani. Toitub puuviljadest, marjadest, putukatest, meest, pisiimetajates ja lindudest.

Päikesekaru leidub Birmas, Vietnamis, Tais, Malaisias, Indoneesias, Sumatra ja Kalimantani troopilistes metsades. Tema põhjapoolne populatsioon võib ulatuda Hiina lõunaosani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles