Tallinnas esilinastub dokumentaalfilm «Ümbersõit»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader videost / Youtube.com

Neljapäeval, 29. septembril kell 19.30 esilinastub Tallinnas Reisisadama A-terminalis kahe Euroopa kultuuripealinna Tallinna ja Turu ühe suurema ühisprojekti tulemusel valminud dokumentaalfilm «Ümbersõit».

Prantsuse kunstnikud Simon Brunel ja Nicolas Pannetier on kaameraga korduvalt läbi käinud kahe tuhande kilomeetri pikkuse maismaateekonna, mis viib Turust Tallinna, et uurida, kuidas identiteet kilomeeter kilomeetrilt ja küla külalt muutub; mis eristab ja mis ühendab. 121 paigas tehtud intervjuudest kohalikega on sündinud 80-minutiline dokumentaalfilm «Ümbersõit», mis valmis 2011. aasta Euroopa kultuuripealinnade Tallinna ja Turu koostöös.

Filmi kaheksa tegelast taasloovad omal viisil, läbi oma elu ja kogemuste selle
teekonna turbulentse ajaloo. «Avanevas Euroopas, mis näeb päev päevalt natsionalismi pead tõstmas, näitavad need kolm põlvkonda mehi ja naisi, et identiteeti saab ehitada ka väljapool rahvuse raam», selgitasid filmi autorid Brunel ja Pannetier.

«Igaüks neist on läbinud unikaalse teekonna ja avab liigutava vaatenurga sellistele teemadele nagu pärand, teistmoodi olemine, unistused ja pürgimused. Lühim tee kahe punkti ühendamiseks ei ole tingimata parim.»

Nii nagu filmi autorid, on ka filmi «Ümbersõit» tegelased läbinud pöördepunkte. Nad on ette võtnud ümbersõite ruumis, ajas ja eelarvamuslikes ideedes, et jõuda sinna, kus nad täna elavad ja töötavad.


«Atelier Limo varasem töö «Bordering Memories», mis uuris Euroopa Liidu uute ja vanade riikide piirialade elanike identiteeti inspireeris kahte Euroopa kultuuripealinna võtma ette selle retke, et teada saada, mis peitub meie kooselu igapäevase enesestmõistetavuse taga,» kommenteeris SA Tallinn 2011 poolne projekti koordinaator Birgit Krullo.

Esilinastusele järgneb vestlus kunstnikega, mida juhivad Soome saatkonna
kultuuriatašee Marjo Näkki ja ajakirjanik Dmitri Kukuškin. Vestlus toimub inglise keeles.

Tallinnast suundub «Ümbersõit» esitlustuurile marsruudil Kunda – Kohtla-Järve –
Sillamäe – Narva – Keltto – Peterburi – Zelenogorsk – Viiburi – Lappeenranta – Kotka – Helsingi – Porkkala – Tammisaari – Piikkiö – Turu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles