Käsitöötoas saab õppida taaskasutusnippe

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osavkäpa käsitöötoa juht Epp Johani rõhutab taaskasutuse olulisust. Nii näiteks saab ilusaid kingikotte voltida kas või ajalehest.
Osavkäpa käsitöötoa juht Epp Johani rõhutab taaskasutuse olulisust. Nii näiteks saab ilusaid kingikotte voltida kas või ajalehest. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mittetulundusühingu Teeme asutatud Osavkäpa käsitöötuba tuleb suvepuhkuselt tagasi ning korraldab septembri lõpust õpitube, mille peasuund on taaskasutus.

Mittetulundusühing Teeme, mis on oma hõlma alla koondanud töökad töötud, sisustas aasta algul projektide toel Viljandisse Pauluse kiriku naabrusse käsitöötoa.

Ettevõtmise algataja Epp Johani sõnul propageerivad õpitoad taaskasutust käelise tegevuse kaudu ja säästvale mõtlemisele õhutades.

«Viljandis on taaskasutuskeskus, aga seal asju ümber ei töötata. Meie tahame arendada just ümbertöötamise osa, meil on plaanis kirjutada ka sellekohane projekt,» rääkis Johani. «Samuti on siin inimesed, kellele on käsitöö meeltmööda. See on juba Nokiaks saanud, et Eesti naine oskab kõikvõimalikust materjalist asju teha.»

Uue hooaja esimene õpituba on plaanis korraldada septembri viimasel nädalavahetusel. Õpitoad algavad Johani sõnul pühapäeviti kell 11 nagu eelmiselgi hooajal. «Esimese tunni teema on üllatus, seda me ei taha välja rääkida,» salapäratses ta.

Huvilised ei pea end varem õpituppa registreerima ja infot võivad nad leida ühingu blogist. Kes soovib, saab end kirja panna listi ja sellele tulevad uudised e-postiga. Samuti öeldakse õpitoa lõpul uus teema ning see, mis oleks vaja järgmisel korral meisterdamiseks kaasa võtta.

Tuleb külalisõpetajaid

Eelmisel hooajal tekkis üsna palju huvilisi, kuid enamik olid ikka püsikäijad.
Juhendajaid on praegu kaks, lisaks on käinud ka külalisõpetajaid, näiteks kultuuriakadeemiast. «Otsime kogu aeg põnevaid teemasid ja inimesi, kes võiks õpetama tulla,» lausus Epp Johani.

Peasuund on eri materjalide ja asjade taaskasutamine. «Näiteks on plaanis õpetada meisterdama lipsudest kaarte,» avaldas Johani. «Seda õpituba oodatakse juba ammu, sest teema on põnev. Igasuguseid piltidega lipse leiab taaskasutuskeskustest ja kaltsukatest, kindlasti on mõnel koduski neid ülearu.»

Samuti saab uuel hooajal õppida, kuidas teha kingitustele põnevaid pakendeid.

Kingikotte saab Johani kinnitusel voltida kas või ajalehtedest, reklaambrošüüridest või tapeedijääkidest, sangad võib teha paela- ja nöörijuppidest. «Siin peal on ristsõna — väga vahva on ruutudesse kirjutada oma õnnesoov,» demonstreeris käsitööline üht valmisvolditud kotti.

Ideid ammutab Epp Johani internetist ja raamatutest. Hindamatu väärtus on tema sõnul aga teiste sama huviga inimestega suhtlemisel ja kogemuste vahetamisel.

Õpituba lastele

Samuti on kavas korraldada õpitubasid lastele, näiteks lasteaiarühmadele või klassidele. Sinna aga peaks varem registreeruma — siis teab korraldaja arvestada, kui palju väikseid käsitööhuvilisi on tulemas ning kui palju on vaja töövahendeid ja materjali.
Osavkäpa õpitoad on tasulised.

Käsitöötuppa võib pakkuda mitmesuguseid materjale, mida on kodus ülearu ja millest saaks midagi meisterdada. Enne kui materjalikotiga Osavkäpa ukse taha minna, oleks mõistlik käsitöönaistega ühendust võtta ja täpsustada, mida parasjagu vaja läheb.
Plaanis on käima lükata käsitööring. See hakkab koos käima kolmapäeviti kell 14.

«Oleme aru saanud, et inimesed tahavad ühe teemaga pikemalt tegelda,» kõneles Johani. «Õpitoas õpib inimene võtte ära, aga uus oskus vajaks harjutamist ja suurema asja valmistegemist. Siis on hea, kui saab rahulikult teha ja vajaduse korral küsida.»

Samuti saab käsitööringis meelde tuletada töid, mis kunagi on õpitud, aga on aja jooksul meelest läinud. Sel sügisel alustab ka niidigraafika klubi.

Käsitöö ja meisterdamise tuba Osavkäpp asub Leola tänava ja Kiriku tänava nurgal esimesel korrusel. Selle veebikodu on aadressil http://teemehead.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles