Murdunud jalaluuga mees sai inspiratsiooni «127 tunnist»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Canyonlandsi rahvuspark
Canyonlandsi rahvuspark Foto: Wikipedia.org

USAs õnnestus murdunud jalaluuga mehel läbi Utah` kanjoniala roomates ellu jääda.

64-aastase Amos Wayne Richardsi sõnul sai ta selleks inspiratsiooni raamatust ja filmist «127 tundi», kirjutab The Telegraph.

«127» tundi räägib mehest, kes kukkus kaljulõhesse ja pidi sealt pääsemiseks käe otsast lõikama.

Utah` Canyonlandsi rahvuspargi valvurid leidsid Richardsi  neli päeva pärast seda, kui ta oli kukkunud Little Blue John kanjonis kolm meetrit.

Lisaks jalavigastusele läks ka ta õlg paigast.

«Mul kulus 3 – 4 minutit õlaga tegelemiseks ja paika saamiseks. Pärast seda kui ma püsti püüdsin tõusta, tundsin jalavalu,» meenutas ameeriklane.

Mehe mobiil ei töötanud ja tal oli alles vaid kaks jõubatooni. Richards alustas üle kivise pinnase oma auto juurde tagasi roomamist. Veepudelit täitis ta vihmaveest.

Rahvuspargi valvurid hakkasid Richardist otsima pärast seda, kui nad leidsid temast maha jäänud laagripaiga. Mehe auto leiti kaks päeva hiljem.

Juhtivvalvuri Denny Ziemani sõnul kulges mehe otsimine lõpuks üsna kiiresti. Paari tunniga tegi väljasaadetud helikopter ta asukoha kindlaks. Piloodi tähelepanu köitis kaameralt tagasipeegeldus. Richards oli oma autost vaid paari kilomeetri kaugusel.

Parameedikud andsid Richardsile esmaabi ja ta viidi Utah`i Moabi haiglasse ravile.

Ziemanni sõnul oleks see matk võinud Richardsile hullemalt lõppeda, kuna ta oli üksinda ning ei rääkinud kellelegi oma matkaplaanist.

Temperatuur oli matkamispaigas päeval üle 20 kraadi ja öösel kümne kraadi ringis.

«Päästame matkajaid pidevalt. Kuid tavaliselt on need inimesed kellegagi koos või siis on öelnud, kuhu lähevad,» laususid pargivalvurid.

2003. aastal matkas Aron Ralston samas kanjonis, ütlemata kellelgi et ta sinna läheb. Ta kukkus ning jäi kivi ja kaljuseina vahele lõksu. Ta pidi oma käelaba ära lõikama, et vabadusse pääseda.

Ralston kirjutas oma kogemusest raamatu «127 tundi». Hollywood tegi raamatu põhjalt Oscarile kandideerinud filmi «127 tundi», milles mängis peaosa James Franco.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles