Ämma ja äiaga koos elamine kasvatab südamehaiguste riski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämma ja äiaga koos elamine kasvatab südamehaiguste riski
Ämma ja äiaga koos elamine kasvatab südamehaiguste riski Foto: AFP / Scanpix

Jaapani Osaka ülikooli teadlaste tehtud uuring näitas, et ämma ja äiaga koos elavatel naistel on suurem oht südamehaigustesse haigestuda.

Teadlaste sõnul on mitme põlvkonna ühe katuse all elamine stressitekitav, stress omakorda mõjutab südant, kirjutab  China Daily.

Uurijad jätkasid, et südamehaigustesse haigestumise oht kasvab ka neil naistel, kes elavad koos oma vanemate või täiskasvanud lastega.

«Mitme generatsiooniga koos elavatelt naistelt nõutakse erinevate rollide täitmist. Need naised oleksid nagu mitme tule vahel ja nad peavad vaatama, kuidas kõigi pereliikmetega toime tulla,» selgitasid uurijad.

Teadlased jätkasid, et oma täiskasvanud lastega koos elavatel naistel kasvab südamehaigustesse haigestumise oht kaks korda.

Jaapani teadlased jälgisid uuringu tarbeks 91 000 keskeas naist 14 aasta jooksul.

«Mitme generatsiooniga majapidamistes langes suur koormus just eelmise ja järgneva generatsiooni eest hoolitsevate keskealiste naiste õlgadele. Pingest ja stressist tingituna võib neil naistel südameprobleeme tekkida, kuid nad ei pruugi neisse surra,» nentisid Jaapani uurijad.

Nad jätkasid, et samas võib suurtes perekondades inimeste vahel tihe side olla ning terviseprobleemi kerkides võidakse rohkem toetust pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles