Isased kalmaarid osutusid biseksuaalseteks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Octopoteuthis deletron liigi kalmaar
Octopoteuthis deletron liigi kalmaar Foto: SCANPIX

USA  Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) teadlased jõudsid jälile, et sügaval merepõhjas elava  Octopoteuthis deletron liigi isased kalmaarid on biseksuaalsed.

Vee all tehtud videote uurimine näitas, et selle väga harva kaamera ette jääva liigi isased  paarituvad hoolimata oma soost nii emaste kui isaste kaaslastega, edastab BBC.

Uurijate arvates on sellise seksuaalkäitumise põhjuseks see, et sadade meetrite sügavusel merepõhjas ei satu kalmaarid liigikaaslastega just sageli kokku ning nendega kohtudes ei suuda eristada ühte sugupoolt teisest.

Kalmaaride paaritumist ei jäänud kahjuks videole. Siiski paljastus, et nii isastele kui emastele kalmaaridele oli üsna palju spermat. Sperma asetus isaste ja emaste kehal viitas sellele, et isased paaritusid mõlemast soost kaaslastega.

«Need kalmaarid elavad üsna karmis keskkonnas. Arvame, et kalmaaride biseksuaalsus aitab kaasa paaritumise maksimaalsele õnnestumisele. Isased kalmaarid paarituvada sujuvalt kõigi liigikaaslastega, kes nende teele jäävad,» lausus uurija Hendrik Hoving.

Siiani oli nende süvaveeloomade kohta vähe teada. Välja arvatud see, et isastel on pikk peenisesarnane organ, millega nad emasesse sugurakke panevad.

Teadlased uurisid videoid, mis on tehtud üle 20 aasta jooksul kaugjuhitavate allveemasinate (Remotely Operated Vehicles  - ROV) abil California vetes. Videod tehti 400  - 800 meetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles