Geofüüsikud: Himaalajat võib tabada katastroofiline maavärin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geofüüsikud: Himaalajat võib tabada katastroofiline maavärin
Geofüüsikud: Himaalajat võib tabada katastroofiline maavärin Foto: SCANPIX

Geofüüsikud, geoloogid ja seismoloogid hoiatasid, et ükskõik millal võib Himaalaja piirkonda tabada katastroofiline maavärin.

Möödunud nädalalõpul piirkonda tabanud maavärin arvatakse olevat alles algus, edastab AFP.

6,9-magnituudine maavärin tappis India põhjaosas, Nepalis ja Tiibetis ligi 100 inimest.

Uurimisorganisatsiooni GeoHazards International andmetel on Nepali pealinn Katmandu maavärina seisukohast maailma kõige ohtlikem linn.

Seal aset leidvas maavärinas kaotaksid elu kümned tuhanded inimesed ning viletsa teedevõrgustiku tõttu ei pääse sinna ka rahvusvahelised päästemeeskonnad ning muu abi.

1350 meetri kõrgusel merepinnast asuvasse Katmandusse viib vaid kolm maanteed ning lennuväljal on vaid üks õhkutõusmise ja maandumise rada.

Katmandus elab üle ühe miljoni inimese, kogu Nepalis aga 29 miljonit.

Seismoloogid ennustuste kohaselt võib linna ja seda ümbritsevat ala tabada kaheksamagnituudine maavärin, mis oleks piirkonna erisuse tõttu Haiti maavärinast hävituslikum. Haitil hukkus maavärina tagajärjel üle 225 000 inimese.

Asjatundjate sõnul tooks juba seitsmemagnituudine maavärin Katmandus ja selle ümbruses kaasa 200 000 inimese surma. Veel 200 000 saaks raskelt kannatada ning 1,5 miljonit inimest jääks kodutuks.

«Muret tekitavad Nepali kesk- ja põhjaosad, kus ei ole pikka aega võimsaid maavärinaid olnud. Nepal on seismoloogiliselt aktiivne piirkond. Oletada võib, et seal piirkonnas on väga suur kogus energiat, mis peab välja pääsema,» selgitas Briti geoloog Dave Petley.

Nepal asub India ja Euraasia mandrilaama kohal. Himaalaja mäestik tekkis nende laamade põrkumise tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles