Rootsi lasteaedades on võetud kasutusele GPS seadmed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lasteaedades on võetud kasutusele GPS seadmed
Rootsi lasteaedades on võetud kasutusele GPS seadmed Foto: SCANPIX

Rootsi lasteaiad on hakanud lapsi jälgima GPS seadmete abil.

Kasvatajate ja õpetajate sõnul aitab seade ära hoida laste kadumist ning hoiab nende otsimise pealt aega kokku, kirjutab The Local.

Üks esimesi lasteaedu, kus GPS kaustusele võeti, on Borlänges asuv Humla lasteaed.

«GPS seade annab lisaturvalisust. Kuid me siiski loeme lapsed ka alati üle,» sõnas lasteaia esindaja Pernilla Rundqvist.

GPSi alarm hakkab tööle juba siis, kui laps on lasteaia väravale ja aiale liiga lähedal.

Malmös asuv Kronprinseni lasteaed katsetab enne GPSi kasutusele võtmist seadet kümne lapse peal. Lapsed saavad GPSi külge, kui lasteaia alalt välja minnakse.

Lastele pannakse GPS seadmed, mis saadavad signaali nutitelefonidesse.

Kui lapse läheb lubatud raadiusest välja, annab telefon teada, et laps on kadunud. Samas ajal aga edastatakse koordinaadid, kus laps tegelikult on.

Kasvatajate ja õpetajate sõnul ei saa GPS siiski kunagi täielikult asendada inimlikku jälgimist.

«Kui metsas on laste jälgimine GPSi abil lihtne, siis linnas ei pruugi see nii olla. Laps võib peita end hoones, millest GPSi signaal läbi ei lähe,» selgitasid asjatundjad.

Kaks aastat tagasi said Rootsi lasteaialastele neoonvestid kohustuslikuks. Selle tõttu on laste kadumised vähenenud. Loodetakse, et GPSi abil vähenevad laste kadumised veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles