Baierimaa kroonijuveel müüdi rekordhinnaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wittelsbachide kuningasuguvõsa kroonijuveel
Wittelsbachide kuningasuguvõsa kroonijuveel Foto: AP / Scanpix

Hispaania kuningas Filipe IV lubas  1666. aastal oma tütre Margareta Teresa Austria Habsburgide keisrile Leopold II-le.

Keisrile saadeti kingitusena ka teemant, mis äratas oma tähelepanu mitte ainult suuruse, vaid ka ebatavalise helesinise värvuse tõttu, kirjutab AFP.

Hiljem abiellumisplaani muudeti ja see vääriskivi jõudis lõpuks Baierimaale Wittelsbachide kuningasuguvõsasse. Kivi sai nende järgi nimeks Der Blaue Wittelsbacher (Sinine wittelsbachlane).

Eile müüdi nimetatud vääriskivi Londonis Christie`s oksjonimaja oksjonil  hiigelsumma – 16,4 miljoni naela (292 miljonit krooni) eest.

Võistlus teemanti eest, mille alghinnaks oli üheksa miljonit naela, oli äge. Oksjonil sai selgeks, et finantskriis ei ole tabanud mitte kõiki. 

Der Blaue Wittelsbacheri sai lõpuks endale Londoni tuntud juveeliäri Graffia.

«Maailmas ei ole ühtegi teist juveeliäri, mis oleks ostnud nii palju ajaloolise väärtusega vääriskive,» sõnas Graffi pressiesindaja Josephine Dunn.

Dunni sõnul firma veel ei tea, kuidas seda kallihinnalist kivi eksponeerida.

«On mitmeid kliente, kes seda endale tahaksid. See võib saada mõne ehte osaks,» selgitas esindaja.

Baierimaa õukonnas kaunistas see 35,56-karaadine vääriskivi kuninga krooni 1806 – 1918. Saksamaa muutudes vabariigiks, anti kuninglikud väärisasjad selleks loodud fondile, mis pidi selle teemanti kõigile muuseumisse vaatamiseks välja panema.

Baierimaa kuninglik suguvõsa vaesus 1930. aastate majanduskriisi ajal ja perekond püüdis Der Blaue Wittelsbacher`it oksjonil maha müüa.

Teemanti müük ebaõnnestus ja see vääriskivi kadus aastakümneteks. Korraks ilmus see uuesti välja 1960. aastatel, kuid sattus siis väidetavalt ühte erakollektsiooni.

Kinnitamata andmetel kuulus sinine teemant sakslasest miljardärile Helmut Hortenile. Ta olevat selle ostnud 1960. aastate keskel endast 32 aastat nooremale abikaasale Heidile.

Saksa ajakirjanduse andmetel pani Heidi Horten teemandi nüüd Londonis oksjonile. Frankfurter Allgemeine soovitas, et peaminister Horst Seehofer peaks kaaluma selle Baierimaa ajaloolise väärtuse tagasiostmist.   

«Selle hind on väga kallis, kuid ikkagi peenraha võrreldes sellega, mida osariigi pank BayernLB on kaotanud finantskriisi tingimustes,» kirjutas ajaleht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles