Uus film: «Võitleja» lööb vaatajal lausa ninast vere välja

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsikaõpetajast Brendanist ei ootaks sellist agressiivust, nagu tema roll ette näeb.
Füüsikaõpetajast Brendanist ei ootaks sellist agressiivust, nagu tema roll ette näeb. Foto: outnow.ch

Igaüks, kes on kordki astunud higist kirbelõhnalisse treeningusaali, kus mehed ja naised oma kehadest surmatoovaid instrumente valmistavad, võiks seda filmi vaadata ega pettuks. Minu jaoks asetub see samasse semantilisse ritta filmidega «Rocky I», «Miljoni dollari tüdruk» ja «Wrestler».


«Võitleja» on perekonnalugu. Vana treener Paddy (Nick Nolte) ajas oma alkoholismi ja vägivaldsusega perekonna lõhki. Vanem poeg Brendan (Joel Edgerton) otsustas olla oma isa vastand: hea ja hoolitsev pereisa, kuid katkestab papsiga igasugused suhted.

Väikevend Tommy kibestub kõiges ja saadab kogu maailma pikalt, minnes 14 aastaks merejalaväkke teenima. Filmi alguses saavad need kolm tüüpi taas kokku, sihiks peavõit meediamagnaadi korraldatud MMA superturniiril Sparta (MMA on võitluskunst, kus kasutatakse poksi, maadluse, judo ja teiste võitluskunstide elemente).

Vaataja jaoks on kohe selge, et vennaste teed ristuvad võitluspuuris. O’Connori suurepäraselt linale valatud lugu seisnebki selles, kuidas nad sinna pääsevad ja mis neid motiveerib.

Kõik kolm peategelast sooritavad oma rolli hiilgavalt. Ehkki kogu lugu on natuke lihtsakoeline ja vaataja näeb traagelniidid kohe läbi, korvabki selle kuhjaga näitlejatöö.

Üks tipphetki oli minu jaoks Tommy ja Paddy dialoog kasiinos ja sellele järgnev hommik. MMA võib mõnele jõhker tunduda, aga inimsuhted on veel palju julmemad. Eriline tänu läheb režissöörile selle eest, et võitlusstseenid on kiired ja realistlikud ega ole siirupise aegluubiga rikutud.

Uus film
«Võitleja» («Warrior»)

Lionsgate 2011
Režissöör Gavin O’Connor, osades Tom Hardy, Joel Edgerton, Nick Nolte jt
Kinodes alates 16. septembrist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles