«Püha õhtusöömaaeg» võib endas peita muusikapala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci «Püha õhtusöömaaeg»
Leonardo da Vinci «Püha õhtusöömaaeg» Foto: Wikipedia.org

Itaalia muusik ja arvutitehnik Giovanni Maria Pala uuris renessansskunstniku Leonardo Da Vinci kuulsat maali «Püha õhtusöömaaeg» ja leidis sellest väidetavalt peidetud muusikapala.

Pala sõnul on peidetud muusikalõik reekviem, kirjutab AFP.

«See on reekviem, mis on pühendatud Jeesusele.Leidsin sellest maalist mitu kristliku ideoloogia sümbolit, mis lubavad ennast muusikaliste juhtlõngadena tõlgendada» lisas uurija.

Pala lisas, et ta alustas Milano Santa Maria delle Grazie kiriku söögiseinale tehtud maali uurimist 2003. aastal.

Pala leidis muusikakirjutamiseks mõeldud arvutiprogrammi appi võttes noodid.

«Noodid olid maalil selgelt olemas, nii laual olevate leivapätside, Jeesuse kui ka apostlite käte juures. Leib on kristlik sümbol – jumala ihu ja käsi kasutatakse toidu õnnistamiseks,» lausus Pala.

Uurija jätkas, et talle sai maali peidetud märkidest aru siis, kui ta luges neid paremalt vasakule, järgides Leonardo Da Vinci kirjutamisstiili.

«40 sekundi pikkune muusikapala peaks kõige paremini kõlama orelil. Seda kasutati ka Da Vinci ajal. Mängisin leitud pala süntesaatoril sisse ja lindistasin CD-le. See on väga aeglane, kuid siiski mängitav,» selgitas itaallane.

Itaalia üks kuulsamaid Leonardo da Vinci teoste uurijaid ja tundjaid Alessandro Vezzosi jäi Pala leiu suhtes skeptiliseks.

«Alati on võimalik maalidest välja lugeda seda, mis seal olemas ei ole. Da Vinci maalide stiil oli väga voogav ja sujuv ning harmooniliselt teostatud. Harmoonilistest proportsioonidest võib leida muusikat, kuid ei pruugi,» arvas Vezzosi.

Vezzosi sõnul on varasemal ajal da Vinci «Püha õhtusöömaajast» otsitud gregoriuse laulu.

«Püha õhtusöömaaeg» on üks kuulsaimaid Leonardo da Vinci maale, mis valmis aastatel 1495–1498. See on maalitud Milano Santa Maria delle Grazie kiriku söögisaali seinale. Selle maali puhul on igale apostlile antud täpne reaktsioon sellele, kui Jeesus sõnas, et üks nende seast teda reedab. Kõigil kaheteistkümnel apostlil on erinev reaktsioon uudistele - erinevad variatsioonid vihast ja ehmumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles