Näitusel kohtuvad karge loodus ja lilled

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anatoli Strahhovi loodusmaalid on inspireeritud Ahvenamaa saarestiku loodusest ja merest.
Anatoli Strahhovi loodusmaalid on inspireeritud Ahvenamaa saarestiku loodusest ja merest. Foto: Henn Soodla

Pärnus Ammende villas on avatud Tallinna kunstnike Slava Semerikovi ja Anatoli Strahhovi ühine müüginäitus "Motiivid: põhi-lõuna".

Näitusel on esitletud Semerikovi lillemaalid ja Strahhovi Soome loodusest ning Ahvenamaast inspireeritud maastikud. Semerikovi heledad ja õhulised akvarellid vihjavad pigem lõunamaisele loodusele, Strahhovi loodusmaalidel on põhjamaised metsad, rand ja saarte loodus.

Slava Semerikov on lõpetanud omaaegse Eesti riikliku kunstiinstituudi graafika erialal ning eelistab ja armastab tehnikatest kõige enam akvarelli, mis võimaldab oma mõtteid maksimaalselt väljendada. Ammende villas on mees näitusi teinud juba aastaid ning tunneb villa interjööri hästi.

"Tean, et siia sobib selline põhjamaine juugendlik stiil," rääkis Semerikov. "Olen maalinud varsti juba 30 aastat, katsetanud eri þanre natüürmortidest milleni iganes. Sellele näitusele valisin lilleteema, et moodustada Strahhovi põhjamaiste maastikega huvitav kontrast."


Anatoli Strahhov on sündinud Ukrainas, lõpetanud kunstikooli Georgias ja ERKI. Tema maalid Ruhnust ja Ahvenamaast viivad vaataja põhjamaisesse loodusesse. Kunstnik on Ahvenamaal käinud kolmel suvel järjest ja vaimustub jätkuvalt saarestiku looduse ilust.
"Neil väikestel saartel tekib tunne, et võiksin seal elada," tunnistas Strahhov. "Ahvenamaa tõmbab mind väga, seal on eriline harmoonia. On näha, et inimesed seal elavad, aga kedagi eriti kohata ei õnnestu, kõik on rahulik ja vaikne. Elu on jäänud samasuguseks nagu miljon aastat tagasi."

Ruhnu saarele kutsus Strahhovi tema sõber, kalastamishuviline kunstnik on sellel väikesaarelgi meeldivaid vaateid ja salajasi radu avastanud.
Strahhovgi on Pärnus varem näitustega esinenud. Ammende villasse jõudsid need maalid, mis ei mahtunud praegu Eduard Vilde muuseumis eksponeeritud näitusele.
"Galeriis või muuseumis valgetel seintel ja heledamas valguses pääsevad mu loodusmaalid rohkem mõjule," arvas Strahhov. "Ammende tumedatele seintele oleksid praegusel vihmasel ja pimedal ajal ehk heledamas koloriidis tööd paremini sobinud, on ju neis maalides palju põhjamaise looduse pruunikaid ja rohelisi toone."

Kunstiteadlane Galina Balatchova on Strahhovi seeria "Saarte võlu" kohta kirjutanud: "Merevaated ilmusid Strahhovi kunsti juba aastaid tagasi, kui ta viibis noore kunstnikuna Kuriilidel. Nüüd on teema saanud järje Alandil, sootuks teises maailmanurgas, teistsuguse looduse ilu nüanssidega."

Näitus on avatud 31. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles