Pariisi tänavatel keelati palvetamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas
Moslemid palvetamas Foto: SCANPIX

Alates tänasest on Prantsusmaa pealinna Pariisi tänavatel palvetamine keelatud.

Prantsusmaa siseminister Claude Guéant hoiatas, et politseil on õigus tänaval palvetavate moslemite või mõne teise usu esindajate suhtes jõudu kasutada, kirjutab AFP.

Pariisis kehtima hakanud seadust laiendatakse hiljem kogu Prantsusmaale. Eriti suur probleem tänavatel palvetajatega on Vahemere äärses Nice`is ja Marseilles`is.

Siseministri sõnul jälgitakse uue seaduse täitmist, sest avalikes kohtades palvetamine solvab suurt osa Prantsusmaa elanikke.

«Tänaval palvetamine ei ole religioosne tegevus ning on ilmalikuga vastuolus. Tänavad on liikluse ja jalakäijate, mitte palvetamise jaoks,» lisas siseminister.

Uuring näitas, et moslemid palvetavad eelkõige neil tänavatel, mis jäävad mõne mošee lähedusse.

Pariisi ühe mošee juht, šeik Mohamed salah Hamza sõnul on palvetamiskohad tavaliselt otsast otsani täis ning selle tõttu palvetatakse tänavatel. Ta lisas, et kavatseb siiski uuest reeglist kinni pidada.

«Kuid meie moslemid, ei ole loomakari ning selle tõttu ei ole me uue reegliga rahul. Paljud peavad otsima endale teise paiga, kus palvetada,» jätkas moslemijuht.

Prantsusmaal 1905. aastast kehtiva seaduse kohaselt ei saa riik palvekohti rahaliselt toetada, kuna kirik ja riik on lahus.

Guéanti andmetel on Prantsusmaal viimase kümne aastaga ehitatud 2000 uut mošeed.

Prantsusmaal on Euroopa suurim moslemikogukond, mille liikmete arv ulatub viie miljonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles