Varajased ärkajad on kõhnemad ja õnnelikumad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varajased ärkajad on kõhnemad ja õnnelikumad?
Varajased ärkajad on kõhnemad ja õnnelikumad? Foto: SCANPIX

Briti Roehamptoni ülikoolis tehtud uuring näitas, et varajased ärkajad võivad olla kõhnemad, õnnelikumad ja tervemad kui need, kes kaua magavad.

Samuti leiti, et varajasest äratusest end mitte segada laskvad inimesed saavad hommikuste toimetustega paremini hakkama, kirjutab The Telegraph.

Kuid pärast äratuskella helinat veel voodisse jäävaid inimesi võivad ohustada stress, depressioon ning neil võib olla probleeme ka liigse kehakaaluga.

Teadlased küsisid 1068 inimeselt, kui õnnelikud ja närvilised nad on. Samuti nende tervise, söömis- ja magamisharjumuste kohta.

Leiti, et nii-öelda hommikused inimesed ärkavad keskmiselt kell 6.58, samas kui õhtused inimesed on voodis umbes kella 8.54ni.

Nädalalõppudel magasid mõlema grupi esindajad kauem. Varajased ärkajad ärkasid siis kell 7.47 ja hilised alles kell 10.09.

«On olemas hommiku- ja õhtuinimesed. Kuid hommikul vara ärkajad on tervemad ja õnnelikumad ning ka nende kehamassi indeks on madalam,» sõnas uurija Joerg Huber.

Põhjus, miks hommikused inimesed oma eluga rohkem rahul on, võib peituda selles, et nad varuvad piisavalt aega oma toimingute tegemiseks, selle asemel et kiirustada.

«Aja varumine aitab nüüdisaegse kiire elutempoga paremini toime tulla,» lausus Huber.

Ta lisas, et hommikused tüübid võivad oma olemuselt paremini nüüdisaegsesse postmodernsesse  industriaalühiskonda sobida.

Kuid erinevused hommikuste ja õhtuste inimeste vahel ei ole tegelikult väga suured.

«On elukutseid, mis nõuavad õhtusel ja öisel ajal töötamist ning õhtustele inimestele sobivad sellised tööd hästi,» lausus Huber.

Uuring näitas ka seda, et inimesed, kes vaatavad õhtuti palju televiisorit, ei söö hommikusööki.

Põhjus võib olla selles, et televiisorit vaadates nad näksivad pidevalt midagi ning on selle tõttu hommikuti vähem näljased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles