Hendrik Alla: Soome film Kanal 2s

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seriaal «Kalevipojad», mis rääkis Eesti ehitajate katsumustest Soomes.
Seriaal «Kalevipojad», mis rääkis Eesti ehitajate katsumustest Soomes. Foto: Kanal 2

«Kalevipojad» Kanal 2s teisipäeviti kl 21.30, kordus kolmapäeviti kl 11.30



Võiks arvata, et pole ühtegi eestlast, kes ei tunneks kedagi, kes ei tunneks kedagi, kes on Soomes ehitamas käinud ja kelle lähedased peavad ilma perepeata Eestisse jääma. Seega puudutab Kanal 2 uus seriaal väga paljusid televaatajaid. Oleks nagu kindla peale minek?

Paraku ei suutnud ma ise leida ühtegi vastava kogemusega inimest, kes saates näidatava kohta oskaks arvamust avaldada: küllap on häda arvustaja kitsas suhtlusringkonnas.

Alguse-Kulla duett näitas end hiilgavalt «Ühikarottides» ning võib-olla ootasin seetõttu «Kalevipoegadelt» samasugust tempokust ja piiripealset naljaviskamist. Aga ei, see on nagu Soome film.

Pilootosa esimene veerandik kulub puhtalt peategelase Indreku (Ivo Uukkivi) pereprobleemide peale, aga seda oleks saanud palju tempokamalt teha. Lükake mees laeva ja asi ants. Minu lemmiklause oli humanitaarjobu Indreku kartlik tõdemus enne teeleasumist: «Nagu läheks jälle sõjaväkke.»

Ülejäänud kolm karakterit, pulli- ja kepivend Anti (Andres Mähar), vana kooli mees Harald (Vello Janson) ja jõmminolk Heiko (Pääru Oja) visandati esimeses osas üsna jämeda joonega. Nende taustaga tutvume ilmselt edaspidi. Stiilipunktid lähevad ainsale Soome näitlejale Asko Sahlmanile, kes ka Eesti teatrilavadel esinenud, peremehe rolli eest.

Mulle meeldivad väga filmid, kus läbi kaadri veetakse haagissuvilat ja kogu pilti näeme vaid tiigivee peegeldusest, taustaks Soome kultusbändi Sielun Veljet laul.

Aga see peab olema tehtud tselluloidile ja autoriks olgu vähemalt Aleksi Salmenperä, kui Aki Kaurismäkit ei saa. Sellised Soome filmi kullafondi võtted ei kanna minu meelest Eesti teleseriaalis.Mujal maailmas otsustab teleseriaali saatuse pilootosa, mis «Kalevipoegade» puhul jäi nõrgaks.

Ehk järgmistes osades kruvitakse tempot juurde ja lugu ei jää nii neetult sugrilikult tuimaks. Ikkagi kummitab mind küsimus, kuidas oleksid seda paljutõotavat teemat avanud satiirikud Rain Tolk ja Andres Maimik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles