Kuidas piraatidele lunaraha maksmine käib?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraadid võtsid laeva meeskonna pantvangi.
Piraadid võtsid laeva meeskonna pantvangi. Foto: SCANPIX

Somaalia piraadid nõudsid kaaperdatud supertankeri Sirius Star eest  25 miljonit dollarit (207 miljonit krooni).

Kinnitamata andmetel on mereröövlid sellel aastal oma taskusse pistnud 152 miljonit dollarit (1,8 miljardit krooni), kirjutab AP.

Kuid kuidas lunaraha maksmine mereröövlitele tegelikult käib?

Lunaraha maksmine on suur äri, millega on seotud suur hulk inimesi ning mis annab tööd näiteks ka juristidele ja eraturvafirmadele.

«Kõik läbirääkimised toimuvad vahendaja abil ja võtmesõnaks on usaldus,» selgitas selliste läbirääkimistega seotud tundmatuks jääda sooviv isik.

Kui piraadid on saanud aluse oma valdusse, on esimeseks sammuks selle omanikuga kontakti võtmine. See on lihtne, sest tavaliselt saadakse vajalik info laeva dokumentidest.

Piraadid kontakteeruvad omanikuga tavaliselt satelliittelefoni teel, kuid kasutatud on ka mobiilkõnesid ja sõnumite saatmist.

«Sirius Stariga tegeleb kaks läbirääkijat. Mõnikord lähevad nad laevale, teinekord aga jäävad maale,» selgitas läbirääkijana tegutsev Fahid Hassan.

Kui lunaraha ära makstakse, saavad läbirääkijad Hassani sõnul sama suure summa kui piraadid.

Lunaraha edastatakse mereröövlitele alati sularahana. See tähendab seda, et laevale tuuakse kottide kaupa dollareid.

Mereröövlitel on olemas vastav aparatuur, mis võimaldab kindlaks teha, kas tegemist on õige rahaga või mitte. Raha loetakse ka üle.

Raha toojateks on tihtipeale Briti armee eriüksuslased või Lõuna-Aafrika Vabariigi sõjaväelased. Rahaloovutamise operatsiooni hinnaks võib olla kuni üks miljon dollarit (12 miljonit krooni). Selles summas ei sisaldu lunaraha.

Lunaraha maksmine on kallis, sest oma osa tahavad saada ka reederit esindavad läbirääkijad, kes oma teenuse eest võtavad  umbes 100 000 dollarit (1,2 miljonit krooni) ning juristid, kes soovivad saada umbes 300 000 dollarit (3,6 miljonit krooni).

Juristid tagavad, et  reederfirma ei tegeleks millegi ebaseaduslikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles