Plektrumil näidatakse dokumentaalfilmi tuumarelvastuse ohtudest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix


Festivalil Plektrum linastub täna kell 21.00 Lucy Walkeri dokumentaalfilmi «Tiksudes nullini». Kino näidatakse Kanuti Gildi saalis.

«Tiksudes nullini» on auhinnatud dokumentalisti Lucy Walker’i kaasahaarav ning ühtviisi hoiatav dokumentaalfilm aina enam kõneainet tekitava tuumarelvastuse ohtudest.

Külma sõja ajal hoidis raudse eesriide ühel ja teisel pool inimesi surmahirmus ning kontrolli all ühine surmaoht – aatompommi rünnak. Peale Nõukogude Liidu lagunemist tundus justkui oleks tuumasõja painaja möödanik ning naiivselt arvati nagu oht oleks lõplikult kadunud. Kuid hõisata oli veel vara, sest elu tõestas vastupidist. Tuumaoht on tänaseni jätkuvalt tõusuteel ning vajadus poliitilise tegutsemise järele, mis peataks tuumarelvastuse suurendamise on inimajaloo aktuaalseim.

Tänaseks oleme jõudnud tuumajastu teise faasi. Rünnaku saavad käivitada juba üheksa riiki, tehniliselt on selleks valmidus neljakümnel. Tuumaklubi huvilistest puudust ei tunne olgu nendeks massihävitusrelvi otsivad terroristid või autoritaarsed režiimid. Kuid ühtviisi õõvastav on jätkuvalt kasvav inimliku vea oht, mis võib hetkega hävitada inimkonna ja elu tervelt planeedil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles