Miks kontoripeod halvasti lõppevad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks kontoripeod halvasti lõppevad?
Miks kontoripeod halvasti lõppevad? Foto: SCANPIX

Briti Birminghami ülikooli teadlased uurisid, miks kontoripeod halvasti ja tihtipeale skandaaliga lõppevad.

Psühholoogid leidsid, et alkoholi tarbimine keskkonnas, kus seda tavaliselt ei tehta, kahandab enesekontrolli, kirjutab The Telegraph.

Kui alkoholi tarbitakse tavapärases keskkonnas nagu kodu või pubi, siis säilib enesekontroll paremini.

Kui aga alkoholi tarbida töökoha, kus igapäevaselt ollakse kained ja keskendunud tööle, siis võivad alkoholi tõttu vallanduda kontrollimatud reaktsioonid.

«Alkoholil on erinevas keskkonnas erinev mõju. Kui inimesed joovad alkoholi teatud ruumides järjepidevalt, siis tekib neil tolerantsus ning nad ei hakka tobedalt käituma. Kui aga alkoholi tarbitakse ruumis, kus inimene seda varem teinud ei ole, siis võib tekkida olukord, kus kontrollimehhanismid kaovad,» sõnas uuringut juhtinud psühholoog Suzanne Higgs.

Higgs lisas, et tavaliselt ollakse avalikes joogikohtades alkoholi tarbinud paljudel kordadel ning selle tõttu ei teki tunnet, et midagi oleks ebaharilik.

Uurija sõnul mängib oma rolli ka see, milliste inimeste seltskonnas alkoholi tarbitakse.

«Kui ollakse peol, siis mängib alkoholitarbimises osa ka peotuju. Kuid suurt rolli mängib ka ümbrus ning inimesed. Kui ollakse ümbruses, kus tavaliselt alkoholi ei jooda ning inimeste keskel, kes ei ole väga lähedased, võidakse loobuda kõigist piirangutest. Võib tekkida alkoholi ületarbimine, mis viib labasuse, skandaalse käitumise ja teguviisideni, mida järgmisel päeval kahetsetakse,» tõdes uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles