Machu Picchu omanikud soovivad kompensatsiooni saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Machu Picchu
Machu Picchu Foto: SCANPIX

Peruu perekond, kellel kuulus maa, kus asub kuulus inkade tsitadell Machu Picchu, soovib selle eest kompensatsiooni saada.

Perekond Abril on alates 2004. aastast selles küsimuses mitu kohtuasja algatanud, kirjutab The Telegraph.

Nad loodavad kohtu kaudu välja nõuda sadu miljoneid dollareid.

Abrilidele kuuluvatel maadel on kuulsad linnajäänused, mille avastas 1911. aastal USA maadeavastaja Hiram Bingham.

70-aastase Edgar Echegaray Abrili sõnul on ta valduses dokumendid 14. juunist 1910. aastast, mille kohaselt perekond maksis Machu Picchu maa eest kullas.

1944. aastal müüdi maa Zavaleta perekonnale, kuid selles oli klausel, et Machu Picchu ei ole kauba sees, kuna Peruu riik oli selle oma omandiks kuulutanud.

Kuid Machu Picchu ülevõtmist ei olevat Peruu poolt kunagi ametlikult kinnitatud. Samuti ei maksnud võimud kompensatsiooni, hoolimata sellest, et nii Machu Picchu kui seda ümbritsevat maad on juba kaua peetud riigile kuuluvaks.

Advokaat Fausto Salinas esitas UNESCO-le palve, et see ÜRO organ aitaks Abrilidel Peruu valitsuselt kompensatsioon kätte saada.

Machu Picchu kuulub maailmapärandi nimekirja ja on sellega UNESCO kaitse all.

«UNESCO-l on ammu teada, et Peruu ei kaitse seda vaatamisväärsust piisavalt. Ta peaks päevakorda tõstma ka kompensatsiooniküsimuse,» sõnas advokaat.

«1944. aasta dokumentides seisab, et Peruu plaanib Machu Picchu riigi omandiks kuulutada. Kuid seda ei viidud kunagi lõpuni. Rahvusvaheline seadus sätestab, et kui valdus ei ole lõpuni üle võetud, siis see kuulub ikka algsele omanikule,» nentis advokaat.

Salinas esindab ka Zavaleta perekonda, kellel kuulub Machu Picchu Archaeological Parkist 22 000 hektari suurune ala. Ka nemad soovivad selle eest Peruu riigilt kompensatsiooni.

Peruu valitsuse sõnul kuulub maa ja tsitadell kõigile peruulastele ning on samas riigi omand. Selle kohta on sissekanna maaregistris.

Kuid kahe perekonna sõnul ei ole maa ülevõtmist kunagi korralikult kinnitatud ja selle tõttu see ei kehti.

Machu Picchu on Peruu üks kuulsamaid vaatamisväärsusi. 2008. aastal külasta seda 858 000 inimest. Peruu pani selle paiga kaitseks turistide arvule piirangu ning 2010. aastaks oli külastajate arv langenud 700 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles