Muuseum otsib parimat õuna-pohlamoosi retsepti

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Konkurss „Tammsaare Moos 2011“ toimub sel aastal 2. oktoobril kell 12. Samal päeval kella 12st 15ni leiab aset Vargamäe mahevahetus - mullu pärtlipäeval alguse saanud ettevõtmise käigus saab vahetada hoidiseid, aia-ja metsa-ande ning põllusaadusi.

SA A.H. Tammsaare Muuseum Vargamäel programmijuht Birgit Itse andis teada, et osaleda saavad kõik moosikeetjad üle Eesti. Konkursil osalemiseks tuleb varuda vähemalt 500 grammine purk moosi ja kaasa võtta ka retsept või moosi kirjeldus (milliseid õunu kasutatud, milliseid maitseaineid jms).


On teada, et kirjanik Anton Hansen Tammsaare lemmikmoos oli õuna-pohlamoos. Milline oli aga täpne retsept, kui magus see moos see oli, kui palju oli seal õunu, palju pohli, pole täpselt teada. Selgitamaks välja „maailma parimat A.H. Tammsaare lemmikmoosi“, korraldab muuseum teist aastat moosikonkurssi.


Kui mullu korraldas Vargamäel asuv A.H. Tammsaare muuseum konkurssi üksi, siis sel aastal on kaasatud partnerina AS Põltsamaa Felix. Konkursile esitatud õuna-pohlamooside pime-maitsmise tulemusena selgubki parematest parim.
Kui kõik läheb plaanipäraselt, võiks A.H. Tammsaare 135.ndaks sünniaastapäevaks turule jõuda kirjanikuhärra lemmikmoos tänapäevase retsepti järgi.


Samal päeval, 2. oktoobril, toimub kella 12st kuni 15ni ka Vargamäe mahevahetus. Mullu pärtlipäeval alguse saanud ettevõtmise käigus saab vahetada hoidiseid, aia-ja metsa-ande ning põllusaadusi. Igaüks võib tuua kohale oma magusaid ja soolaseid hoidised ning neid teistega vahetada. Vahetuses osalevad hoidised peavad olema arusaadavate siltidega, kus on kirjas nii hoidise koostis kui ka valmimisaeg. Vahetusse minevaid saadusi peab olema vahetaja soovi korral võimalik kaaluda ning pakendada.
Eelmisel aastal vahetati näiteks puuvilju, hoidiseid (seened, kurgid, suvikõrvits jpm) ravimtaimi, mett, mahla, moosi ja muudki.


Sissepääs muuseumi piletiga, moosikonkursil ja mahevahetusel osalejatele tasuta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles