Vanemuine toob Endlasse “Puhastuse”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Mitt (keskel) ja Marje Metsur.
Maarja Mitt (keskel) ja Marje Metsur. Foto: Alan Proosa

Esmaspäeval, 12. septembril etendab Tartu Vanemuise teater Pärnu Endlas oma lavastust „Puhastus“, mis on valminud Sofi Oksaneni romaani „Puhastus“ põhjal.

Menuromaani on lavastanud Eesti päritolu, aga Londonis töötav Liisa Smith, kes on lõpetanud East Anglia ülikooli näitekunsti eriala ja saanud Londoni kuninglikus teatriakadeemias magistrikraadi lavastaja erialal.

Näidendi on tõlkinud Kalju Kruusa, kunstnikutöö tegi Marge Martin. Osades Marje Metsur, Maarja Mitt, Liisa Pulk, Karol Kuntsel, Margus Jaanovits, Maarius Pärn ja Tarmo Tagamets.

Tugevasti dramaatilise koega lugu võtab vaatluse alla sündmused Eesti lähiminevikust (aastad 1936–1992). Postsovetlikus Eesti rannakülas saavad tormiliste sündmuste keerises kokku kaks täiesti erinevat naist: 60ne Aliide ja verinoor Siberist tulnud eesti neiu Zara.

Mõlemal naisel on eri aegadel olnud kokkupuuteid nii vaimse kui füüsilise vägivallaga. Pikkamisi meie ees lahti hargnevad minevikulood toovad päevavalgele ühe kaua varjus hoitud perekonnasaaga.

Murranguliste ühiskondlike sündmuste foonil tõusevad olulised küsimused (sund)valikutest ja nende tagamaadest. Kas kunagi tehtud ülekohut on võimalik heaks teha, mõista ja andestada, olgu kannatajaks siis üks inimene või terve riik?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles