Lotte võlub lihtsuse ja fantaasiaga

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte ja rännukoer Klaus satuvad kuukive otsides uneriiki, pingviinide saarele, koopatemplisse ja külla vihmateadlasele, põnevust ja üllatusi jätkub filmi lõpuni.
Lotte ja rännukoer Klaus satuvad kuukive otsides uneriiki, pingviinide saarele, koopatemplisse ja külla vihmateadlasele, põnevust ja üllatusi jätkub filmi lõpuni. Foto: Internet

Eestis ei leidu vist poissi-tüdrukut, kes ei teaks koeratüdruk Lottet Janno Põldma ja Heiki Ernitsa multifilmist.

Eelmine Lotte-film, 2006. aastal valminud “Leiutajateküla Lotte” kogus Eesti kinolevis 56 000 vaatajat ja selle kino-, DVD- või telelevi õiguse on ostnud ligemale 100 riiki.

Aastatega on Lotte saanud Eesti lastele väga oluliseks tegelaseks. Tema pilte leiab jäätisepaberitelt, porganditopsidelt ja voodipesult. Tartus asub Lotte-teemaline lasteaed, Vanemuise teatris valmisid näidend “Lotte reis lõunamaale” ja muusikal “Detektiiv Lotte”. Kui kõik hästi läheb, võib Lottele Pärnumaale plaanitavasse teemaparki varsti isegi külla minna.

Tähelepanuväärsed saavutused punases kleidis tegelaselt, kes ei oska võluda ega oma üleloomulikke võimeid. Lottel pole maailma päästmise missiooni ja ta seljatab vastaseid ainult džuudovõistlustel.

Eestimaine multikategelane võidab filmipubliku südameid oma lihtsuse, loomulikkuse ja optimismiga. Täiskasvanuid liigutab Lotte-filmi ideaalmaailm, kus lapsed on alati rõõmsad ja heatahtlikud ning vanematel jääb ikka aega ehitada lastele jalgrattaid. Selles maailmas pole kohta tülidel, iga probleem saab lahendatud tänu koostööle ja inimeste abivalmidusele.

Väikesed vaatajad vaimustuvad Lotte mängulustist. Autorid on öelnud, et Lotte seiklusi välja mõeldes meenutasid nad oma lapsepõlveaega. 1950. aastatel polnud võimalust ega vajadust sisustada aega teleriga: suvehommikul õue astudes, koduvõti kaelas ja õun taskus, oli kogu mängumaailm ees lahti.

Äsja ekraanidele jõudnud filmis “Lotte ja kuukivi saladus” läheb Lotte rännukoer Klausiga otsima kuukive, mille Klaus kunagi matkalt kaasa tõi. Veider seltskond satub näiteks uneriiki, pingviinide saarele, koopatemplisse, külla vihmateadlasele.

Lotte ja Klausi teekonnal jätkub põnevust ja üllatavaid momente lõpuni välja. Vürtsi lisavad filmile selle teatud äraspidisus ja humoorikad detailid: kärbes Jaak, kes töötab õhtuti külaelanike magama ajajana, pingviinide meeskoor, staatilisest elektrist särisev karu, vihmatilkade uurija.

Väga ilus on loo kunstiline teostus: lilleväljade, tähistaeva ja uneriigi maalijatel on jagunud fantaasiat ja pintslikarbis värve. Jääb vaid soovida, et killukesi muinasjutumaailma headusest ja värvidest pärisellu rohkem satuks.



“Lotte ja kuukivi saladus”

Eesti Joonisfilm, Rija Films

Stsenaristid Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, peakunstnik Heiki Ernits, helilooja Sven Grünberg.

Hääled: Evelin Võigemast, Margus Tabor, Mikk Jürjens, Tõnu Oja jt.

Hinnang: väga hea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles