Muusikalegend Tiit Kuusikule mõeldes

, literaat ja laulja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kuusik.
Tiit Kuusik. Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

11. septembril möödub 100 aastat Eesti vokaalmuusika suurkuju Tiit Kuusiku sünnist ja meenutamaks kuulsat pärnakat toimub sel päeval Pärnu Kuninga tänava põhikooli aulas kontsert “Tiit Kuusikule mõeldes”.

Tiit Kuusik oli sündinud 11. septembril 1911 Pärnus. Siin algasid tema lauluõpingud ning hingelt pärnakaks ja Pärnuga seotuks jäi ta oma elutee lõpuni.

Kuusik alustas laulmist kohaliku lauluõpetaja Helene Rebase juures, peale selle laulis ta kooris ja mängis orkestris. Tema õpingud jätkusid Tallinna konservatooriumis, mille ta professor Aleksander Arderi lauluklassis 1938. aastal lõpetas. Diplomitööks ja esimeseks rolliks sai Silvio Leoncavallo ooperis “Pajatsid”.

Samal aastal saavutas noor solist esimese rahvusvahelise tunnustuse, võites kuldmedali mainekal lauljate konkursil Viinis. Teda ootas ees töö solistina Viini Volksoperis. Paraku tõi sõda Kuusiku tagasi kodumaale ja 1940. aastal alustas ta tööd Estonia teatri ooperisolistina, jäädes Estoniaga seotuks üle 40 aastaks.

Kuusiku unikaalse hääle vastupidavusest, jõust ja suurusest räägitakse legende tänapäevani. Samuti tema hääle erakordsest värskusest ja värvikuse säilimisest kõrge eani. Aukartust äratab Kuusiku rollide lai haare.

Kontsert toimub kunagises Pärnu poeglaste gümnaasiumis, koolis, kus maestro Kuusik oma loometeed alustas. Kontserdil laulavad ja meenutavad Tiit Kuusikut tema kauaaegsed kolleegid ning lavapartnerid Margarita Voites, Urve Tauts ja Mati Palm. Nende kõrval esineb Peterburi Maria teatri kauane esitenor Aleksandr Dedik, keda maestro Kuusikuga seob mitu ooperilavastust nii Eestis kui Venemaal.

Klaveril saadab soliste Eesti muusikaakadeemia kammermuusika kateedri juhataja professor Helin Kapten. Kontserti toetab Pärnu linnavalitsus ja sissepääs üritusele on tasuta.

Samuti kuulutatakse sel õhtul välja I Tiit Kuusiku nimeline rahvusvaheline kammerlauljate konkurss, mis toimub Pärnu Kuninga tänava põhikooli aulas 27.–30. oktoobril. Osalevad professionaalsed lauljad alates 18. eluaastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles