Koopamaaling paljastas senitundmatu nahkhiireliigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koopamaaling paljastas senitundmatu nahkhiireliigi. Fotol nahkhiir rippumas tavapärases puhkeasendis
Koopamaaling paljastas senitundmatu nahkhiireliigi. Fotol nahkhiir rippumas tavapärases puhkeasendis Foto: Wikipedia.org

Põhja-Austraaliast leitud eelajaloolisel koopamaalingul on kujutatud senitundmatuid nahkhiiri.

Queenslandi ülikooli teadlaste sõnul pärinevad Kimberlys Kalumburus asuvad kaljujoonised viimasest jääajast, vahemikust 20 000 – 25 000 aastat tagasi, kirjutab BBC.

Esialgu arvati, et kujutatud on kaheksat lendkoera. Lähem uurimine näitas, et need ei ole siiski lendkoerad ning praegu Austraalias selliseid nahkhiiri ei ela.

Teadlaste arvates võisid kaljul kujutatud nahkhiired kuuluda liiki, mis nüüdseks on välja surnud.

Nimetatud nahkhiired ei elanud koopas, mille seinal neid kujutatud on. Nahkhiiri on kujutatud rippumas ronitaimedel ja see viitab sellele, et nad elasid metsades.

Teadlased märkasid joonistatud nahkhiirte peas ka valget märgistust. Mitte ühelgi tänapäeval Austraalias elaval nahkhiireliigil sellist ei ole.

Teadlased võrdlesid nahkhiirejooniseid maailma eri paigust leitud niinimetatud meganahkhiirtega.

Ülisuuri meganahkhiiri on maailmas kokku kuus liiki, millest kaks elavad Aafrikas ja neli Kagu-Aasias. Kahel Aafrikas elaval liigil on näos valgeid märke, kuid mitte selliseid, nagu neid on kujutatud joonistatud nahkhiirtel.

«Kujutatud nahkhiirtel on mõningaid ühiseid jooni kahe nahkhiireliigiga – Sulawesi saarel elava Styloctenium wallacei ja Filipiinidel elava Stylocteniummindorensis`ega. Kuid kõik jooned ikkagi ei kattu. Kõige sarnasem tundub kaljujoonisel kujutatud liik olevat Styloctenium liigiga,» selgitasid teadlased.

Kimberly piirkonnast ei ole koopas kujutatud nahkhiiri meenutavaid nahkhiirtefossiile avastatud.

Leitud kaljujooniste stiili kutsutakse Bradshaw'ks ning see stiil on pärismaalaste seas põlvest-põlve edasi antud.

«See kaljukoobas valiti joonistamiseks, kuna sinna ei paista päike, pind on küllaltki sile ning ilmastik ei saa seda hävitada,» selgitasid uurijad.

Austraalias on pikka aega vaieldud selle üle, kas varajaste imetajate väljasuremine oli põhjustatud liigsest küttimisest või kliimamuutusest.

Teadlaste arvates võis koopajoonisel kujutatud nahkhiirtele saada saatuslikuks jääaja lõpul tekkinud kliima- ja keskkonnamuutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles