August Pulsti õpistu alustab kursustega

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Pulsti õpistu kutsub huvilisi  mitmesugustele kursustele, mis ei nõua osalejatelt midagi muud peale siira huvi.
August Pulsti õpistu kutsub huvilisi mitmesugustele kursustele, mis ei nõua osalejatelt midagi muud peale siira huvi. Foto: Pärimusmuusika teabekogu

Pärimusmuusika teadmisi ja oskusi külvav August Pulsti õpistu astub septembris vastu oma viiendale hooajale ning ärgitab huvilisi peatselt algavatele kursustele registreeruma.

Tänavu saab uudisena osaleda lõõtsalugude ja lõppriimiliste rahvalaulude kursusel.

«Lõõtsalugude kursus on mõeldud eelkõige lõõtsamängijatele. Nad saavad seal oma repertuaari laiendada ja kohtuda teiste lõõtsamängijatega, et vaadata, kuidas teised mängivad ja mis nipid kellelgi on,» selgitas vabahariduskoolina Eesti pärimusmuusika keskuse juures tegutseva õpistu juhataja Sofia Joons.

«Liituda võivad ka teiste pillide mängijad ning selle mõnusa lõõtsavungi oma pilliga järele proovida,» lisas ta. «Rahvalaulude kursus on aga mõeldud kõigile neile, kes armastavad laulda.»

Joons toonitas, et olulisem kui eelteadmised on siiras huvi ja katsetamisaldis meel.

«Tahan rõhutada, et meie tegevus pole suunatud üksnes neile, kes juba oskavad pilli mängida, vaid ootame kõiki, kes ei malda jääda publiku sekka, vaid tahavad ka ise laulda, mängida ja musitseerida,» rääkis Joons. «Pärimusmuusika vaim elab ennekõike vahetus kaasategemises ja koosmängus. Tahame, et võimalikult paljud seda mõistaksid ja naudiksid.»

Esimest korda alustab koolilaste laulu- ja mänguring, mida juhendab Annika Mändmaa. See on mõeldud lastele vanuses 6—10 eluaastat, kes saavad aidas laulda, mängida ja tantsida.

«Väga palju on improvisatsiooni — võiks öelda, et tegemist on pärimusloovusringiga,» rääkis Joons ning lisas, et õpistu jätkab oma esimese nelja tegutsemisaastaga sissekäidud rada, pöörates tähelepanu eri sihtrühmadele alates lastega peredest ja lõpetades oskajate pillimängijatega.

Need, kellel sõrmed juba jooksevad ja algeline repertuaar omandatud, on teretulnud lõõtsa- ja viiulilugude kursustele. Samuti on võimalik lähemat tutvust teha parmupilli ja kitarri mängutehnikatega.

Eelkooliealiste lastega peredele sobivad läbi hooaja vältavad pereringid, kus saab laulda, tantsida ja pillimängu kuulata. Koolilastele jagatakse uusi muusikalisi kogemusi laulu- ja mänguringis ning kandleringis. Kõrgkooliharidusest huvitatud noortele on loodud noore muusiku kool, mis tutvustab Viljandi kultuuriakadeemias õppimise võimalusi.

Omaette programmid on ette valmistatud muusika- ja huvikoolide pilliõpetajatele ning üldhariduslike koolide ja lasteaedade õpetajatele.

Õpistu tegevust toetavad haridus- ja teadusministeerium ning Euroopa sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles