Iga 25. firmajuht on psühhopaat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga 25. firmajuht on psühhopaat?
Iga 25. firmajuht on psühhopaat? Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline psühholoogidegrupi uuring näitas, et iga 25. firmajuht on psühhopaat.

Psühholoogide sõnul on psühhopaadid head manipuleerijad ning suudavad olla kenad ja šarmantsed, kirjutab The Telegraph.

Samas aga võib neil puududa moraal ja eetika.

Kui ülemus on võluv isik, kes järgmisel hetkel läheb endast mingi suurema põhjuseta välja ning hakkab agressiivselt käituma, siis on tegemist psühhopaadiga.

Osa psühhopaate võivad olla ka agressiivsed, kuid hea kasvatuse ja kaasinimeste käitumise jäljendamisega suudavad nad end kontrollida.

Edukad psühhopaadid on avatud ja ekstravertsed, liiguvad karjääriredelil kiiresti edasi. Samas ei pruugi nad head juhid olla.

Psühhopaadid suudavad negatiivseid isikuomadusi hästi varjata ning selle tõttu on psühhopaadist juhi ning tõeliselt hea juhi vahel raske vahet teha.

«Kui keegi on psühhopaadiga näiteks 20 aastat koos elanud, siis on sel inimesel väga karmid kogemused. Kui vaadata juhtide isikuomadusi, siis on psühhopaatlikke kalduvusi kerge varjata. Psühhopaadid on alati kenad. Kui juurde panna veel õiged sõnad, siis võib tunduda, et tegemist on karismaatilise juhiga,» selgitas New Yorgi psühholoog Paul Babiak.

Kanada Briti Columbia ülikooli psühholoogi Bob Hare`i sõnul leidub igas 100. põhjaameeriklasel psühhopaatilisi isiksuseomadusi.

«Psühhopaat suudab end samastada teise inimesega intellektuaalsel tasemel, kuid mitte emotsionaalsel. Nad manipuleerivad sõnadega ning  suhtlevad nii, et neist jäävad «laibad» maha,» sõnas Hare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles