Pärimusmuusika aida hooaja avavad burdoonpunk ja folk'n roll

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burdoonpunki ja folk`n roll`i viljelev Poola ansambel Roberto Delira & Kompany.
Burdoonpunki ja folk`n roll`i viljelev Poola ansambel Roberto Delira & Kompany. Foto: Erakogu

Viljandi pärimusmuusika ait tervitab reedel, 9. septembril oma neljandat hooaega kolmest iselaadsest osast koosneva kontsertõhtuga, mis on nii tagasivaateks suvisele pärimusmuusika festivalile kui häälestuseks eelseisvatele sügis- ja talvekuudele.

Eesti pärimusmuusika keskuse avalike suhete juhi Rannar Raba teatel ühendavad peo sissejuhatuseks pärimusmuusika aida suure saali laval oma tegemised trummar Reigo Ahven ning muusik ja laulja Celia Roose. “Trummilöökidest, mida tänavusel Viljandi pärimusmuusika festivalil oli rohkem kui puu peal lehti, kasvavad uue hooaja algatuseks välja laulud,” rääkis Reigo Ahven. “Lõimime koos mitme abilisega laulud ja rütmid ühte suurde heade soovide kangasse, millesse passib uue hooaja lävel mähkida need jõud ja tunded, mis tiivustavad kõiki tulevasi esinejaid ning kuulajaid.”

Õhtu peaesinejana tuleb publiku ette burdoonpunki ja folk'n roll'i viljelev Poola ansambel Roberto Delira & Kompany, mida paljud on kõrvutanud tänavu suvel Viljandis esinenud legendaarse Rootsi kollektiiviga Hedningarna.

Ansambli liidrit Robert Jaworskit tuntakse Poolas mitme uudse muusikalise katsetuse initsiaatorina. Tema aktiivne muusikutee sai alguse umbes viis aastat tagasi, kui ta sarnaselt paljude Poola noorte meestega Norrasse ehitajaks siirdus. Eneselegi ootamatult vaimustus ta Oslo tänavamuusikutest, jättis ehitustöö ja siirdus kodumaalt kaasa võetud rataslüüraga tänavale musitseerima. Ehkki Jaworski oli varem põgusalt paaris ansamblis mänginud, said tema muusikalised unistused tuule tiibadesse alles pärast Norrast naasmist.

Olles lähemat tutvust teinud rootslaste Hedningarna lugudega, leidis Jaworski, et samalaadne müstiline ja sugestiivne hõng sobiks kokku Poola pärimusmuusikaga. Nii said alguse kaks projekti: Ich Trole ja Zywiolak.

Tema kolmanda bändi, 9. septembril Viljandis esineva Roberto Delira & Kompany muusika on eelkäijatest ürgsem ja sugestiivsem ning selle repertuaari ei kuulu üksnes Poola pärimuslikud palad, vaid ka ukrainlaste, leedulaste ja lätlaste lood. Ansambli helikeele nurgakiviks võib pidada Jaworski enda loodud poogenguslit – pilli, mis meenutab ühtaegu nii väikekannelt kui Hiiu kannelt.

Sooja tagasivaatena suvise festivali öistele sussisahistamistele paneb hilisõhtul aida hooaja avapeole punkti ansambel Vennakese. Kolm venda Heiki Int (kitarr), Asso Int (lõõts) ja Meelis Int (basskitarr) mängivad ning laulavad tantsu saateks merest, maast, armastusest, noorusest ja isamaast. Sedapuhku liitub vendadega noor lõõtsamees Martin Müller.

Viljandi lossimägedes paiknev kontserdimaja pärimusmuusika ait avati 2008. aastal ja sellest on kujunenud Viljandimaa ning Lõuna- ja Kesk-Eesti kultuurielu üks olulisemaid keskusi. Peale kontserdisaalide asuvad majas vabahariduskool August Pulsti õpistu, pärimusmuusika teabekogu, MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskuse büroo ja kohvik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles