Eva Peronil oli juutidelt varastatud aardeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Peron
Eva Peron Foto: SCANPIX

Argentina endisel esileedil Eva Peronil oli natside poolt juutidelt varastatud aardeid.

Need aarded pärinevad juutidelt, kes hukkusid koonduslaagrites, kirjutab The Telegraph.

Selline väide käidi välja raamatus «The Politically Incorrect Guide to Latin America», milles kajastatakse vähetuntud fakte Ladina-Ameerika poliitikutest ja avaliku elu tegelastest.

Raamatu autoriteks on kaks Brasiilia ajakirjanikku - Leandro Narloch ja Duda Teixeira.

Autorite sõnul tahtsid nad käivitada diskussiooni teemadel, mis ametlikest ajalooraamatutest on välja jäetud.

Eva Peron, hüüdnimega Evita, oli Argentina presidendi Juan Peroni teine naine. Samuti on Evita olnud Argentina rahvuskangelanna ligi 60 aastat.

Eva Peron hoolitses Argentina esileedina vaesema rahva eest, lastes ehitada haiglaid ja koole. Selle tõttu oli ta massi seas populaarne.

Juan Peron aga aitas pärast Teist maailmasõda natsidel end peita ning sisse seada Argentinas. Nende seas olid näiteks Adolf Eichman ja Josef Mengele.

«Peroni perekonna valduses oli juutidelt pärinevaid väärtesemeid. Nende omanikud olid jõukad juudid, kes tapeti koonduslaagrites. Juan Peron rääkis sageli asjadest, mis pärinevad Saksamaalt,» seisab raamatus.

Raamatu autorite sõnul tuleb paljastada rahvuskangelaste negatiivne pool.

«Meie raamat ei ole ajaloolise tõe ainuõige paljastaja. See on poliitiliselt ebakorrektne. Me näitame vaid ajalookangelaste negatiivset poolt,» selgitas Narloch,  üks autoritest.

See raamat tekitas Argentinas kriitikalaine ja tõi kaasa debati ajaloolise tõe teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles