Austraalia kuulsa lindprii jäänused tehti kindlaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ned Kelly skelett
Ned Kelly skelett Foto: SCANPIX

Austraalia ajaloo üks pikaajaline mõistatus leidis lahenduse.

Pikka aega on ajaloolased ja teadlased uurinud, mis sai kuulsa lindprii ja rahvuskangelase Ned Kelly jäänustega, kirjutab abc.net.au.

Kelly poodi  üle130 aasta tagasi kolme politseiniku tapmise eest.

Austraalia Victoria krimimeditsiini instituudi teadlased teatasid, et pärast 20 kuu pikkust uurimist, 30 skeleti läbivaatamist ning reisi Argentinasse, suutsid nad Kelly jäänused tuvastada.

Leid tehti pärast seda, kui võrreldi lindprii õe kauge järglase Leigh Olverilt võetud DNAd, Melbourne´i Pentridge´i vangla hauda maetud isikute DNAga.

Nimetu puidust kirst sisaldas inimjäänuseid, kus olid kuulihaavad õlas, puusas ja jalas. Need vigastused tekkisid enne kui Kelly tabati. DNA abil tuvastati, et see skelett on Kelly oma.

Victoria osariigi peaprokuröri Robert Clarki sõnul aitas teadlastemeeskonna leid teha kindlaks Austraalia kõige vastuolulisema ajaloolise isiku.

«Grupp uurijaid sai sellega hakkama  rohkem kui 130 aastat pärast seda, kui see mees üles poodi. Ta maeti koos ülejäänu 32 hukatuga, kelle isik ei ole teada,» lisas Clark.

Peaprokuröri sõnul astus Kelly ja ta gäng Briti ülekohtu vastu ning temast sai võimu vastu võitlemise sümbol.

Kelly lasi 1878. aastal maha kolm politseinikku. Tema ja ta mehed elasid kaks aastat põgenikeelu. Kellyst sai Austraalias omamoodi Robin Hood ning tema kohta hakkasid legendid levima.

Kuid 1880. aastal sai nende õnn otsa. Kelly tabati pärast tulevahetust. Ta poodi samal aastal Melbourne´is üles, kui ta oli vaid 25-aastane. Ta surnukeha pandi  Old Melbourne Gaol vangla ühishauda.

1929. aastal viidi selles massihauas olnute jäänused Pentridge`i vanglasse, kus nad sealsesse hoovi maha maeti. Selle tõttu muutus Kelly jäänuste leidmine veelgi raskemaks.

Kelly saladus olekski võinud jääda lahendamata, kui 2009. aastal ei oleks üks farmer politseile andnud pealuud, mis tema väitel kuulus Kellyle.

Teadlased püüdsid sellel kolju juurde sobivat keha leida ning Pentridge`i vanglast kaevati välja 34 surnukeha.

Uuring näitas, et kolju ei kuulu siiski Kellyle. Kolju omanikuks oli Londoni kuulsa sarimõrvarina Rappija-Jackina kahtlustatud Fredrick Deeming.

Uurija Richard Bassedi kinnitusel säilisid Kelly jäänused tänu sellele, et vangivalvur pani mehe surnukehale  lupja. Kuid lubja tõttu oli jäänustest raske DNAd leida.

Abi saadi Argentina ekspertidelt, kellele on suur kogemus sõjakurjategijate jäänuste tuvastamisega.

Kuigi Kelly skeletti osad tehti kindlaks, on kolju ikka puudu. Bassedi arvates võib see olla ükskõik kus.

Kelly järglastega arutatakse, kuhu ta jäänused matta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles