Marika Kose: Seenepidu Tihemetsas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Kose, Tihemetsa esimese seenefestivali korraldustoimkonna liige.
Marika Kose, Tihemetsa esimese seenefestivali korraldustoimkonna liige. Foto: PP

Tihemetsas Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuses käib hoogne valmistumine paari nädala pärast algavaks esimese seenefestivaliks, peoks, mis kestab nädala ja algab metsa seenele sõitmisega.

Loengute, näituste, käsitöötubade ja roogade peategelane on seen. Suurüritusele on õla alla pannud maapiirkondade arengut toetav Euroopa Komisjoni Leader-programm, Pärnu lahe partnerluskogu ja Pärnumaa põnevaid piirkondi ühendav romantiline rannatee ning seenevaimustuses hakkajad inimesed.

Miks tuleb seenefestival just Tihemetsas?

Seenefestival toimub Tihemetsas, ürituse mõte algaski sealt, kus sügiseti on 2001. aastast korraldatud seenenäitusi, vahele on jäänud vaid mõni väga kehv aasta.

Tihemetsas õpetatakse metsandust, seal elab metsa- ja loodusehuvilisi inimesi, kes üritust on aastaid vedanud ja julgevad kogemusi laiemale huviliste ringile tutvustada. Seenenäituse korraldajad-eestvedajad on järjepidevalt olnud metsandusõpetajad ja metskonna töötajad, nagu näiteks Marje Kask, Ivi Hiie, Kaja Hiie, Martti Rooden, Värdi Soomann, Sirje Parrol, Vaiga Lill, Erna Gross.

Mis on sellise peo eesmärk?

Oleme seentest suures vaimustuses ja tahame jagada oma huvi ja kogemusi ning tutvustada kodumetsade ande. Seenemaailm on ju väga vaheldus- ja liigirikas, kuid suures osas enamikule inimestest tundmatu.

Viis päeva keset septembrit, 14. alates! Mis on kavas?

Viis päeva jah, kesknädalast pühapäevani ja ürituse täpne kava on Pärnumaa kutsehariduskeskuse ja romantilise rannatee kodulehel.

Asjatundjad teevad ettekandeid seentest kui meie headest ja halbadest kaaslastest, räägivad haigusi tekitavatest seentest ning Eesti mükoloogia uuringute keskuse ehitusmükoloogia spetsialistid annavad nõu, kuidas majaseentest jagu saada.

Huvilised saavad uudistada seenenäitust ja minna metsaretkedele, võtta osa käsitöötubadest, kus seentega saab lõnga värvida ja seenepaberit valmistada.

Tihemetsa seenefestivalile võib tulla väikeste lastega, laupäeval hoiavad meil mudilasi selle ala inimesed, et vanemad ja vanavanemad saaksid loenguid kuulata, töötubades osaleda. Teistel päevadel leiavad lastele tegevust külaseltsi Iris liikmed.

Mitut kohalike metsade seeneliiki võib eeldatavasti vaadata näitusel?

Kõige rohkem seeneliike oli näitusel läinud sügisel, 144. Tänavu loodame leida ja määrata paarsada liiki, abiks on disainerist seenetundja Vello Liiv.

Kuidas leiate perenaised, kes toovad sahvrist näitamiseks oma seenehoidiseid?

Seenesahvrit ja hoidiste näitust ning maitsmist korraldavad Vaiga Lill ja Anu Ericsson, kes on tuntud hea käega perenaised ja otsivad hoidiseid seenetundjatelt perenaistelt lähemalt ja kaugemalt.

Kui oluline/väärtuslik/vajalik metsaand on seen?

Seen mitmekesistab toidulauda, olles kalorivaene, kuid toitainerikas ohtralt kiudaineid sisaldav toiduaine. Ja seenekorjamine annab ju võimaluse looduses meeldivalt üksi või hea kaaslasega aega veeta.

Nii et seenefestival aitab kaasa seente tundmisele ja nende kasutamisele toitudes.

Jah, kindlasti! Selleks toimub seenesoolamise ja -kuivatamise töötuba, õpetame seente kasutamist toitudes. Anname endast parima, et festivali seenesahvris oleks kogu aeg vaadata, maitsta või osta seeni, seenehoidiseid ja -toite, et võhikki aimaks, kui maitsev ja huvitav toidu või toidulaua lisand ja kaunistus sel sügisel metsa all ohtralt kasvab.

Seenefestivali tava arendamine on nüüd uuel tasandil, loodame sellest kujunevat Tihemetsa ja Voltveti mõisa kaubamärgi. Tahame saada romantilise rannatee üheks tunnusürituseks, et levitada eestlaste rikkalikku ja huvitavat seenekultuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles