Briti teadlane tegi kindlaks uue tiibsisaliku liigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast leitud fossiilide põhjal joonistatud pterosaurus. Umbes samasugune võis välja näha 115 miljonit aasta tagasi Brasiilias elanud pterosaurus Lacusovagus
Hiinast leitud fossiilide põhjal joonistatud pterosaurus. Umbes samasugune võis välja näha 115 miljonit aasta tagasi Brasiilias elanud pterosaurus Lacusovagus Foto: Wikipedia.org

Briti Portsmouthi ülikooli teadlane tegi kindlaks uue tiibsisaliku liigi.

Pterosauruste hulka kuulunud looma fossiili uurimine näitas, et ta tiibade siruulatus oli viis meetrit ja maapinnal püsti seistes oli ta üle meetri pikk, kirjutab BBC.

Paleontoloog Mark Wittoni andmetel  elas see hambutute hiidsisalike hulka kuulunud loom 115 miljonit aastat tagasi praeguse Brasiilia aladel.

«Varem on selliseid fossiile leitud ainult Hiinast, kuid need on praegusest leiust palju väiksemad,» selgitas Witton.

Witton andis uuele liigile nimeks Lacusovagus, mis tähendab järvelkõndijat. Sellise nime panemise põhjuseks on asjaolu, et fossiil leiti veekogust.

Enne Wittoni uuringuid asus Brasiiliast Araripest leitud fossiil ühes Saksamaa muuseumis.

«Tavaliselt on sellised fossiilid külili, kuid see leiti nägu maa poole. Ta kolju oli üsna kannatada saanud,» selgitas paleontoloog.

Teadlase sõnul olid looma jäänused üsna fragmentaarsed ning ta loodab veel sarnaseid fossiile leida, et Lacusovagus`est paremat pilti saada.

«Pterosauruste fossiile on leitud eelkõige Hiinast. See on esimene kord, mil selle liigi esindaja fossiil leiti Brasiiliast. Tegelikult ei teata nende eelajalooliste tiibsisalike kohta just eriti palju ning selle tõttu on nad huvitavad uurimisobjektid,» nentis uurija.

Tiibsisalikud ehk pterosaurused (Pterosauria) olid Hilis-Triiasest kuni Vara-Juurani elanud kiskeluviisiga lendavad roomajad. Lendamist võimaldas neil esijäsemete ja keha vahel olev lennunahk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles