Cosmopolitan teeb eesti naistele HIV-koolituse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Leemet ja Tommyboy.
Mai Leemet ja Tommyboy. Foto: Artur Sadovski

Ajakiri Cosmopolitan ja Terve Eesti Sihtasutus korraldavad noorte naiste arvamusliidritele HIV-alase koolituse.

HIV-teemalisele üritusele on lubanud teiste seas tulla näiteks muusikud Eda-Ines Etti, Mai Leemet ja Jana Kask, moedisainerid Karolin Kuusik, Ester Kannelmäe ja Liisi Eesmaa, fotograaf Laura Kallasvee, saatejuht Elis Aunaste ning MTV Eesti juht Karola Hindriks.

Järgmisel kolmapäeval, 10. detsembril korraldab suurim noorte naiste ajakiri Cosmopolitan koos Terve Eesti Sihtasutusega paarikümnele tuntud naisele HIV-teemalise koolitusürituse.

Fahle maja disainkorteris aset leidva ürituse eesmärgiks on tõsta trendisuunajate teadlikkust HIV teemal.

«Värskete andmete kohaselt nakatub Eestis HIVsse üha enam naisi, peaaegu pooled neist saavad diagnoosi rasedana,» kommenteerib Terve Eesti Sihtasutuse juhataja Mairi Jüriska. «See peaks tegema ettevaatlikuks kõiki seksuaalselt aktiivseid inimesi.»

«Tundub, et tavapärastest sotsiaalkampaaniatest probleemi tõsiduse mõistmiseks ei piisa, on vaja uusi lahendusi ja vahetumat infoedastust,»sõnab Cosmopolitani peatoimetaja Merle Liivak.

«Kui arvamusliidrid pühendavad kaks tundi oma ajast koolitusele ja sellega seotud mõttevahetusele, aitavad nad oma laia suhtlusringkonna kaudu kindlasti kaasa sõnumi jõudmisele suurema hulga naisteni.»

Esimesel omataolisel koolitusüritusel räägitakse HIV-epideemia ulatusest Eestis, sellest, miks naistel on suurem oht nakatuda, kuidas nakatumist vältida, kuidas partneriga HIVst ja kaitsevahenditest rääkida, kuhu vajadusel testima minna ning millised on levinumad HIVga seotud müüdid.

«Usun, et iga üritusel osalenu oskab oma HIVsse nakatumise riske palju paremini hinnata ning peab kondoomi kasutamist enesestmõistetavaks,» lisab Merle Liivak.

Fakte HIV levikust Eestis:

Eestis on registreeritud alates 1988. aastast 6876 HIV-nakatunut. Tegelik nakatunute arv võib ulatuda kuni 15 000ni - meie ümber elab tuhandeid inimesi, kes ise pole oma nakatumisest teadlikud ning on võimelised viirust teistele edasi andma.

HIVsse on nakatunud hinnanguliselt iga sajas Eesti elanik.

Iga päev avastatakse Eestis HIV 1-2 uuel inimesel. Kokku on tänavu (seisuga 28.11.08) avastatud 512 HIV-nakatunut.

Kui 2001. aastal moodustasid süstivad narkomaanid tuvastatud nakatunutest 90 protsenti, siis tänaseks on ligi pooled uutest nakatunutest saanud viiruse seksuaalsel teel.

Naiste osakaal kasvab. Kui 2000. aastal diagnoositi HIVi esmajuhtudest 20 protsenti naiste seas, siis 2007. aastal on see näitaja 41 protsenti.

Kõige suuremad HIVi leviku tõusutrendid tulevad esile just naiste seas: 35-aastased ja vanemad naised (tõus 77,5 protsenti), 25-29aastased naised (tõus 69 protsenti), 30-34aastased naised (tõus 65,5 protsenti).

Noored naised on üks haavatavamaid HIVi riskigruppe, kuna nakatumise risk on kolm korda suurem kui meestel - seda nii bioloogilistel, sotsiaalsetel kui ka psühholoogilistel põhjustel.

15 protsenti Eesti naistest (vanuses 16-44) pole kondoomi kunagi kasutanud.

14 protsenti 19-29-aastastest naistest on olnud viimase aasta jooksul suhtes juhupartneritega.

Paralleelseid seksuaalsuhteid praeguse kooselu jooksul on omanud 12 protsenti Eesti naistest (vanuses 16-44).

Vaid 26 protsenti Eesti elanikest on teinud kunagi HIV-testi.

Vaid 36 protsenti 19-29-aastastest noortest omab korrektseid teadmisi HIV-nakkuse levikuteedest.

Vaid 42 protsenti 19-29-aastastest on viimase aasta jooksul juhupartneriga seksides kondoomi kasutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles