Juhan Saul Gross: Kristian Taska pettis mind, koostööpartnereid ja avalikkust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Produtsendid Kris Taska, Maria Avdjuško ja Juhan Saul Gross.
Produtsendid Kris Taska, Maria Avdjuško ja Juhan Saul Gross. Foto: Elu24

Juhan Saul Gross saatis täna meediaväljaannetele avaliku kirja, mille sisuks on teleprodutsendi ja filmimehe Kristian Taska väidetavad raha välja petmised. Näiteks esitas Kristian filmi «Punane elavhõbe» auditeeritud eelarve EFSAle, kus figureerisid mõõdutundetult suurendatud summad ja väidetava kaastootja osalemine. Gross kinnitab ka seda, et Taska projekte ei soovi enam keegi rahastada.

Juhan Saul Grossi avalik kiri:
 
Pärast seda, kui sain Sind esindavalt advokaadibüroolt teate, et meie firmade vaheline leping on lõpetatud põhjusel, otsekui ma ei sooviks Sinu projekte rahastada, otsustasin avalikkust teavitada põhjustest, miks Sinuga seotud projekte ei taha rahastada ei mina, ega paraku ka keegi teine.

Ehk on sellest Sulle abi, kuna ei tahaks uskuda, et taoline olukord tuleneb Sinu pahatahtlikkusest. Pigem oled pimestatud filmimaailmaga kaasnevast võltsglamuurist, ega suuda ennast ja oma võimeid õiglaselt hinnata. Parim vahend arrogantse enesekesksuse raviks on peegel, mille Sulle vana sõbrana ulatan.

Tean, et meie pikaajalise koostöö õnnetu lõpp on varsti arvustamiseks publiku ees ning sellega seondub vältimatu spekulatsioonide tekkimine. Seetõttu on parem õiguse ja õigluse huvides välja öelda, mida meie koostöö kestel kogesin.

Olen saatnud Sulle arvukalt meile, kus soovin meievahelist koostööd lõpetada, sest südametunnistus ei luba mul osaleda mängudes, mille eesmärgiks pole parima võimaliku kvaliteediga linateose valmimine, vaid ühele produtsentidest põhjendamatu tulu kindlustamine. Mulle on võõras vassimine ja pettus, ka siis, kui see tõotab kasu.

Mind ajendas suu puhtaks rääkima filmi «Puhastus» eelarvesse kirjutatud fiktsioon, kus eestipoolset osalust on lausa ulmeliselt suurendatud. Seda on tehtud läbi erinevate kokkulepete, millised jäävad välispartneritele, finantseerijatele ja EFSAle varjatuks, kuid ometi esitasid sellise paberi allakirjutatuna meie soomlastest partneritele.

Kirjutan «meie», sest olen veel tänini filmi «Puhastus» kaasprodutsent, kelle algatusel ja soomlasest sõbra abil ongi «Puhastus» täna filmimisel. Sestap mul ongi õigus Sind endise partnerina korrale kutsuda.

Mu süda valutab «Punase elavhõbeda» esitatud auditeeritud eelarve pärast EFSAle, kus figureerisid mõõdutundetult suurendatud summad ja väidetava kaastootja osalemine. Sa tead hästi, et arvud ei vastanud tegelikkusele ja kaastootjatki polnud.

Mu hingel kripeldab Sinu poolt EAS-ile esitatud kuluraport Cannesi filmifestivali külastusest.

Kas see Sulle endale sobis Kristian?

Partnerina olen Sinusse uskunud. Peale «Punase elavhõbedaga» seotud intsidenti, mis leidis tee pressi, lootsin väga, et ehk «Puhastus» taastab Sinu varasema veatu karma. Ent Sinult tutvumiseks saadud eelarve, kus oled piiritu häbematusega tõstnud nii oma osalust kui ka kulusid, nii riigi kui erainvestorite petmiseks, purustas mu lootused, et oma hea nime taastad.

Olen olnud Sinuga ajast, mil Sul veel oli mõru maik «Tänasest ööst ...» . Koos alustasime uue tööga, millele leidsin investorid nii Eestist kui Venemaalt. Venemaalt kaasasin ka kõik minuga varem seotud tugevad tegijad.

Kahjuks ühised projektid eesti filmide näol põrusid, seoses Sinu möödalaskmistega, nii
võtete üle kontrolli kaotamise kui finantside ebakorrektse haldamisega. Muidugi olin rahaliste
kaotustega arvestanud, sest Vene projektide puhul on partnerid meid tihti alt vedanud.
Vaatamata sellele tulime seni rahaliselt toime.

Sul tuleb tunnistada, et päästsin lootusetu olukorra uute filmiõiguste näol, mis lootustandva
projektina kasumit tõotab. Olen osalenud ühiste projektide rahastamisel ja tegusalt kaasa
aidanud,et neist asja saaks, kuid Sinuga koos töötades võib suurepäraseimgi projekt takerduda
seepärast, et omad fenomenaalset oskust nii eesti kui vene filmirahvaga riidu kiskuda.
Möönan,et kannan Sinuga ühiselt vastustust levi ebaõnnestumistes, kuid keeldun igasugustest
seostest eelarvetega sahkerdamiste ja kaastootjate petmisega.

Muidugi olin liiga usaldav Sinu esitatud eelarvenumbreid ja kuluraporteid lugedes. Paraku ei
saa ma ei meie vana sõpruse ega eesti filmikunsti ja kogu meie kultuuri nimel kauem lubada,
et petad nii mind, koostööpartnereid, kui kogu meie avalikkust.

Lugupidamisega
Juhan Saul Gross

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles