Telesarjadesse voolab värsket verd

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm õde nagu Tšehhovil: Eesti populaarseima teleseriaali «Pilvede all» peaosalised Elisabet Tamm, Inga Allik ja Liis Haab.
Kolm õde nagu Tšehhovil: Eesti populaarseima teleseriaali «Pilvede all» peaosalised Elisabet Tamm, Inga Allik ja Liis Haab. Foto: Kanal 2

Kanal 2 toob 13. septembril ekraanile uue lavastusliku telesarja «Kalevipojad», mis räägib eesti ehitajate vägitegudest Soomes. Ka teiste kanalite seriaalid tulevad riburada suvepuhkuselt tagasi.



ETV
ETV ajaloolises huumorisarjas «ENSV» on tegevustik tüürinud mälestusväärsesse 1983. aastasse. Vaataja saab rohkem aimu sellest, mis põhjustel väärikas parteifunktsionäär (Laine Mägi) ikkagi labases ühiskorteris elab – esimesel hooajal pani see vaatajaid kulmu kergitama.

Ühiskorteri erinevad fraktsioonid kisuvad igaüks omas suunas ja hakatakse elamispinnaprobleeme lahendama. Stagnaaja näidisperekonda väisab väliseestlane, mistõttu on sobiv sisse tuua Viru hotelli ja KGB teema. Teine süžeeliin keerleb perepoeg Paavo (Tiit Sukk) ümber, kelle vastu tunneb järjest kirglikumat huvi Nõukogude armee. Säriseb ka Paavo skandaalse ja salapärase pruudi (Britta Vahur) ümber, kes rohkem ekraaniaega saab.

Paavo on hakanud taksojuhiks ja see nõuab senisest rohkem välivõtteid. Stsenarist Gert Kiileri sõnul oli nende väntamine meeletult keeruline: «Pidime leidma kuskil, kas või mere ääres sellise rakursi, kus oleks puutumata vaade. Me ei saa ka liiklust kinni panna, aga kaadrisse ei tohi ju jääda ühtegi tänapäevast autot. Võid küll leida plaani, kus ühtegi moodsat ehitist näha pole, aga ikka võib mõni džiip taamal üle põllu sõita.» Esimene uus osa on eetris 18. septembril.

Eesti vanim seriaal «Õnne 13» alustab uuesti 17. septembril ja jätkab endisel kursil, stsenaristiks kevadise pausi järel taas Teet Kallas. «Võtted käivad,» ütles Kallas. «Suuri süžeepöördeid pole ette näha ja uusi tegelasi pole ka tulemas. Eelmisest hooajast jäi nii palju teemasid õhku, et läheme nendega edasi.»

Kanal 2

«Kelgukoerte» produtsent Toomas Kirss oli uue hooaja asjus konkurentidele viidates üsna napisõnaline. «Niipalju võin öelda, et «Kelgukoerad» on sel hooajal totaalselt uuenenud, sest vanamoodi enam edasi minna ei saa,» nentis ta. «Kui oled kümme hooaega ehk viis aastat teinud ühes stiilis, tahab vaataja midagi uut.»

Varem täitis iga episood ühe loo, mõnele kulus ka kaks või kolm osa. Kirsi sõnul moodustab tänavune hooaeg ühe pika põnevusloo, mille lõpptulemus selgub alles viimases osas. «Enne oli nii, et kui inimene jättis mõne osa vaatamata, ei juhtunud sellest midagi, aga nüüd peab süžee jälgimiseks kõik osad ära nägema,» ütles Kirss. Sellegipoolest on igas seerias ka oma minimüsteerium.

Tegevustik käib 19. sajandil Mongoolias tegutsenud eesti soost sõjapealiku Eestisse peidetud varanduse otsimise ümber. Selle liini põhitegelane on keegi Ants Koolmeister, kes on kogu aeg politseist sammu võrra ees. Koolmeistrit mängivat näitlejat ei tahtnud Kirss nimetada, mainides vaid, et enamiku inimeste jaoks on ta tundmatu, aga teatriinimesed teavad seda meest üsna hästi.

Politsei IT-eksperdina ilmub seriaali Arvo Kukumägi, kellega paljud lavastajad tema alkoholilembuse tõttu töötada ei julge. «Pall on Kuku käes, kui ta vastu peab, siis meie oleme alati valmis koos töötama,» lubas Kirss. Esimene osa on eetris 16. septembril.

Suhteseriaalis «Pilvede all» jäävad ära kõik vanad tegevused. Juba esimeses osas ilmub ekraanile Eriku (Indrek Sammul) ülemus, kes üritab Eriku ja Kertu õnnelikku elu vussi keerata. Teda mängib Kersti Heinloo draamateatrist, kes on Kirsi sõnade järgi seriaalis «tõeline 30ndates naisuss». Uue hooaja süžee põhiliin keerleb Mari (Elisabet Tamm) ümber.

«Ega me isegi oska öelda, mis see «Pilvede» fenomen on, et see nii hästi tööle läks,» ütles Kirss. Tema sõnul ei ole vormilisi muutusi seriaalis kavas, sest see oli juba sündides Eesti teles uus nähtus. Varem pole olnud sarju, kus kolm naist oleksid peaosades, ning samuti kasutati selles sarjas esimest korda kaadritagust teksti nagu populaarsetes Ameerika telesarjades «Meeleheitel koduperenaised» ja «Seks ja linn».

Teise originaalse võttena selles sarjas mainis Kirss tagasivaateid tegelaste lapsepõlve. Hoolimata sellest, et Eesti telelevi ei võimalda kõrglahutusega videopilti edastada, võetakse mõlemad Kirsi produtseeritud sarjad nüüd üles HD-resolutsioonis. Esimene uus osa on eetris 7. septembril.

Juba homme õhtul alustab uut hooaega sari «Eestlane ja venelane», kuhu ilmub uus tegelane Einar (Argo Aadli), kellest hädad ja õnnetused mööda minna ei taha. Parem põli ei paista ka teistel tegelastel, sest hullud ajad nõuavad hullumeelseid inimesi. Ja kui vaja, ajavad ajad inimesed ise hulluks.

Friidamuti (Anne Paluver) peas on sooned aastaga veel enam ära lupjunud, Mišal (Eduar­d Toman) on endistviisi kuldsed käed ja vahe mõistus, aga sarnaselt Tõnu (Henrik Normann) ja Sirjega (Pille Lukin) ei suhtle need kaks asja omavahel kõige tihedamini. Olja (Tatjana Jegoruškina) ja Inga (Hilje Murel) pudrud ja kapsad on sel hooajal veelgi tummisemad.

Ehk kõige suurema muutuse on aastaga läbi elanud eestlaste perepoeg Sannu (Aleksander Ots). Noorus on ilus aeg, aga kui puberteet 30ndaks eluaastaks ikka üle ei lähe, on täiesti võimalik koos sellega mehistuda.
TV 3

«Kättemaksukontoris» on sel hooajal samuti kolm naispeategelast.Kontorisse lisandub uus detektiiv, samuti noor, kaunis ja blond, ning sel pinnal tekib neil Marioniga (Kadri Adamson) tõsine rivaliteet. Uue detektiivitari osatäitjat ei taha stsenarist Mihkel Ulman veel paljastada, mainib vaid, et see näitlejanna on varemgi seriaalis üles astunud.

Lõplikult lahkuvad Maango (Märt Avandi) ja Tuvi (Ott Sepp). Alles jääb komissar Pihelgas (Jaan Rekkor), kelle kõrvale komandeeritakse Rakverest uurija Tiit Marvel (Tarvo Sõmer), kes astus üles juba «Piinakambri»-nimelises osas.

«Sedapuhku on uurijad hästi tõsised ning nende taustal peaks naiste koomilised tegemised paremini mõjuma,» ütles Ulman. Sepa ja Avandi lahkumisel on palju põhjusi. Esiteks ei teadnud keegi, et sari nii pikalt jooksma jääb. Teiseks esinesid nad nii võimsalt, et kippusid kaadrisse ilmudes varjutama teisi tegelasi. Sari algab uuesti 8. septembril.

Seriaali «Kälimehed» kangelased lähevad sarja 3. hooajal maale elama. «Iga normaalne inimene tahab ju linnast ära. Linn on inimkonna – kuidas nüüd öeldagi – pärak. Varem või hiljem saab iga ajuga olend sellest ise ka aru,» põhjendas stsenarist Peep Pedmanson.

Urmas (Sepo Seeman), Riina (Hilje Murel) ja Rebekka (Merle Palmiste) said maaelu õitsengu fondi kaudu töökoha kodutute lammaste varjupaigas. Maaõhu nuusutamise asemel peab Rebekka mees Raivo (Peeter Oja) vanglaleiba sööma, seega tema tegelaskuju ekraanile ei ilmu. «Rebekka on küll suur Cosmo-fänn, aga natuke on tal vana kooli väärikust ka sees, kohe uue mehe kaissu ei hüppa,» ütles Pedmanson.

Varjupaiga peremehel Udumuna Jürkal (Ago Anderson) on probleem, et teda mingil juhul Munaudu Jürkaks ei peetaks. Udumuna talu lakas elab aga Poeet, keda mängib Henrik Normann. Esimene osa on eetris 9. septembril.

«Kodu keset linna,» mille 1000. osa jõudis ekraanile tänavu märtsis, veel väsimuse märke ei ilmuta. Selle stsenaariumi kirjutavad Mihkel Ulman, Liivi Ulman ja Andris Feldmanis. Igapäevaseriaali suhtevirvarr veereb nende sõnul endises karussellitempos edasi.

«Hannes (Martin Veinmann) ja Helen (Kleer Mai­baum) teevad ettevalmistusi, et lõplikult Karuneeme kolida, seni aga tuleb neil jagada maja Henri (Marko Leht) ja Lenkaga (Külli Teetamm), kes on peagi sünnitamas. Välja ilmub ka Lenka ema Fänni (Liina Tennosaar), kes oma ülevoolava temperamendiga olukorra pea peale pöörab,» rääkis Liivi Ulman põhilisest süžeeliinist.

Betti (Marta Laan) ja Raul (Kristjan Sarv) katsetavad samuti normaalse kooselu võimalikkust. Olulisemate uute tegelastena ilmuvad seriaali just vanglast vabanenud Anna (Kati Ong) ja tema abikaasa Marko (Mihkel Kabel). Nende katseid oma elu koos uuesti üles ehitama hakata takistavad armukolmnurgad ja vanad perekonnasaladused. Esimene osa on eetris 5. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles