Vanas-Egiptuses kanti Marilyn Monroe ja Rihanna soenguid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rihanna
Rihanna Foto: SCANPIX

Briti Manchesteri ülikooli biomeditsiinilise egüptoloogia keskuse arheoloogide sõnul kandsid juba vanad egiptlased selliseid soenguid nagu kandis seda filmistaar Marilyn Monroe ning kannab lauljanna Rihanna.

Teadlaste sõnul oli egiptlastel ka soengute modelleerimisaine, mis põhines rasval, kirjutab The Telegraph.

«Vanas-Egiptuses kasutati nii pikkade kui lühikeste juustega soengute tegemiseks aineid, samuti tehti lokke ning isegi kasutati juuksepikendusi,» selgitasid asjatundjad.

Juuste hoolduse vahendeid kasutasid nii elavad, kuid soengud tehti ka muumiatele, et need hauataguses elus ilusad välja näeksid.

Arheoloogid uurisid 18 mees- ja naismuumiat, kelle vanus jäi  nelja ja 58 aasta vahele.

Teadlased kasutasid uuringus elektronmikroskoopi. Leiti, et üheksal muumial oli juustes mingit rasval põhinevat substantsi, mis võis olla ilutoode.

Osadel muumiatel leiti juustest ainet, mis oli sinna pandud pärast surma.

Kuid oli ka märke, et egiptlased kasutasid juuksehooldusvahendeid laialdaselt ka eluajal.

Kuid muumiate juustest ei leitud mumifitseerimisaineid, mis tähendab, et juuksed töödeldi eraldi ja hoopis teise ainega.

Arheoloogid uurisid muumiad, mille vanus jäi 2300 – 3500 aasta vahele. Need muumiad leiti Egiptusest Daklehi oaasis asuvast Kreeka-Rooma surnuaialt.

Ainete keemiline uuring näitas, et juuste hooldusvahendid sisaldasid ka selliseid aineid nagu palmitiinhapet ja steariinhapet.

«Iidsed egiptlased kasutasid rasval põhinevat soenguvaha nagu meie kasutame tänapäeval juuksegeeli. Kuid soengute sarnasus on hämmastav. Egiptuse hauakambrite joonistel on näha inimesi väga erinevate soengutega,» sõnasid arheoloogid.

Teadlastel tekkis küsimus, kas hauakambrite seintel nähtud soengud on ka muumiatel.

«Osadel muumiatel on üsna lühikesed juuksed, soengud nagu Marilyn Monroel. Või siis pikad lokkis juuksed nagu Rihannal,» laususid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles