Naisihukaitsjad: Muammar Gaddafi vägistas meid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi Foto: SCANPIX

Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi isikliku ihukaitsesalga viie naisihukaitsja sõnul diktaator vägistas neid.

Endised naisihukaitsjad rääkisid nendega juhtunust Benghazi psühholoogile Seham Sergewale, et neid kasutati seksuaalselt ära, kirjutab Huffington Post.

Sergewa kogub Gaddafi lähikonda kuulunud isikutelt andmeid Rahvusvahelise kriminaalkohtu jaoks. See kohus on andnud Mummar Gaddafi ja ta lähimate kaastöötajate kohta välja arreteerimiskäsu. Nende seas on ka Gaddafi üks poeg Saif al-Islam, keda kahtlustatakse Liibüa rahva vastastes kuritegudes.

Ühe psühholoogile tunnistusi andnud naise sõnul peteti teda Gaddafi julgeolekumeeskonnaga liituma. Selleks oli väljamõeldud lugu, et ta vend on narkoärimees, kes vedas Liibüasse narkootikume sisse. Venda hoiti seni vangis, kuni õde liitus diktaatori julgeolekumeeskonnaga.

«Need naised vägistati esialgu diktaatori poolt ja siis andis Gaddafi need edasi oma poegadele ja kaastöötajatele vägistamiseks,» lausus psühholoog.

Psühholoog Sergewa uurib ka Gaddafi vägede sõdurite poolset vägistamist sõjalise konflikti aladel.

Gaddafil on olnud naistest koosnev julgeolekuüksus alates 1970. aastatest, see kandis nime Amatsoonide üksus.  Need naised olid tugevalt meigitud, maniküüritud ning kandsid sõjaväevormi.

30 naisest koosnev üksus andis truudusvande, kaasa arvatud ka vande, et nad on neitsid.

1998. aastal püüti Liibüa diktaatorit tappa, üks naisihukaitsjatest sai surma ja kaks haavata.

Selle aasta juunis paljastus, et Gaddafi treenib naissõdureid Liibüa mässulistega sõdima.

Väljaõppe saab 500 Mummar Gaddafit pooldavat naist.

«Liibüa naised liituvad nüüd armeega, et kaitsta oma kodusid NATO eest. Me anname neile korraliku treeningu. Nende põhiülesandeks on oma kodude kaitse. Eesmärgiks ei ole neid saata eesliinile. Nad ei ole treenitud selleks, meie armee tuleb mässajate ja NATOga hästi toime,» selgitas Gaddafi valitsuse pressiesindaja Moussa Ibrahim.

Ta lisas, et igast õigest Liibüa emast peab saama vaenlase jaoks tapamasin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles