Osama bin Ladeni tõttu tekkis terve teenindussektor

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: SCANPIX

USAs 11. septembril 2001. aastal toime pandud terrorirünnakud tekitasid nõudluse turvalisuse, julgeoleku ja sellega seotud firmade järele.

Lõuna-California ülikooli terrorismiasjatundja Eroll Southers sõnas, et terrorismirünnak ei tekitanud vaid eraturvafirmade kasvu, vaid lõi terve teenindussektori, kirjutab AFP.

«Minu arvates tekkis terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni tõttu terve uus sektor. Bin Laden ja septembrirünnakud tekitasid olukorra, mis tõi kaasa ettevaatlikkuse ja turvalisuse kasvu,» lausus asjatundja.

Turvalisus- ja terrorismitõrjumise sektor ulatub seinast seina – alates valveseadmetest kuni konsultatsioonideni.

Turvafirmade klientideks on nii eraisikud, rahvusvahelised organisatsioonid kui erinevate riikide valitsused.

«Enne11. septembri rünnakuid oli turvafirmade osakaal üsna väike, kuid pärast neid tekkis turva- ja julgeolekusektoris buum. Tegemist on teenindusharuga, kus liigub miljardeid dollareid,» lisas California ülikooli professor Michael Intriligator.

Ta lisas, et inimesed otsivad turvalisust ja on nõus selle eest maksma.

«Turvalisuse tagavad elektroonikaseadmed, sensorid, turvamehed ja nii edasi. Kuid turvalisuse loomine on suur ülesanne, kuna USA on suur riik ja selle tõttu palju paiku, mis on haavatavad,» sõnas Intriligator.

Ohio ülikooli professori John Muelleri arvates on turva ja julgeoleku järele tekitatud meelega vajadus.

«Neid inimesi, kes hukuvad maailmas Al-Qaeda terroriste matkivate isehakanud terroristide käe läbi, on sõjapiirkondadest väljas vaid paarsada. Tegelikult umbes sama palju inimesi hukub ka kodus vanni võttes,» arvas Mueller.

Muelleri sõnul on võimalus surra USAs terroristi käe läbi on üks 3,5 miljoni vastu.

«Kui palju on keegi nõus maksma, et vähendada seda suhet ühele 4,5 miljoni vastu?» küsis asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles