Pärmitainas seevastu tundub “keeruline”, ehkki sõtkumine, kergitamine ja vormimine ei ole rasked tegevused ja kerkiva taina juures ei pea valvet pidama. Pärmitaina teeb keeruliseks see, et kerkimine nõuab aega, täpselt parajat soojust, kvaliteetset jahu ja pärmi. Oht, et saiategu untsu läheb, on suurem.
Suvel tahaks kõike kohe ja kiiresti, samuti tuleb ette ootamatuid grilliõhtuid, kus kiirküpsetised passivad suurepäraselt veini ja toorsalati kaaslaseks.
Magus maisikakk
½ tl söögisoodat
2,5 dl maisijahu
2,5 dl nisujahu
½ tl soola
100 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl keefirit
Kuumutada ahi 200–225 kraadini, määrida ahjupann.
Segada kokku söögisooda, maisijahu, jahu ja sool. Sulatada või ja segada suhkruga, lisada munad ja kloppida, kuni kõik on hästi segunenud. Valada hulka keefir, lisada jahud ja segada läbi.
Valada pannile ja küpsetada kuni 30 minutit. Serveerida soojalt.
Juustu-tuuletaskurõngas
(gougère)
Prantslased pakuvad juustu-tuuletaskuid rohelise salati ja punase veiniga, aga neid võib süüa vorstilisandiga ka hommikukohvi juurde. Millal tahes te neid süüa kavatsete, peaasi et taskud oleksid soojad – need maitsevad kõige paremini otse ahjust tulnuna.
2,5 dl piima
4 sl võid või margariini
½ tl soola
pisut valget pipart
2,5 dl nisujahu
4 muna
2,5 dl riivitud kõva juustu
Panna ahi soojenema 200 kraadi peale. Kuumutada piim ja või pliidil potis, lisada sool ja pipar ning lasta keema tõusta. Lisada korraga kogu jahukogus ja segada puulusikaga seni, kuni tainas lööb poti küljest lahti. Tõsta pott pliidilt. Lisada ühekaupa munad ja segada iga muna järel tainas ühtlaseks. Lisada pool riivjuustust.