Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Friigiprogramm toob ekraanile ansambli Kino filmi «Nõel» uusversiooni

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Elu24
Copy
Igla remix
Igla remix Foto: Kino Artis

29. augustil kell 21 linastub kinos Artis Rašid Nugmanovi rock-thriller «Nõel Remiks» (Igla Remix, 2010), mis on 1989. aastal valminud narkoteemalise «Nõela» (Igla) uusversioon. Remiks valmis režissööri kummardusena ansambli Kino solistile Viktor Tsoile, kelle surmast möödus tänavu augustis 21 aastat. Filmiseansi juhatab sisse kultuuriajakirjanik Jüri Muttika.

Noor kirgiis Moro (Viktor Tsoi) naaseb Almatõsse eesmärgiga saada tagasi võlg «sõber» Spartakilt (Aleksandr Bashirov). Tema endine pruut Dina (Marina Smirnova) on muutunud lootusetuks heroiinisõltlaseks. Õilsate kavatsustega Moro püüab naise elu päästa. Vaatluse all on grupp sihitult olesklevaid kasahhi noori, kelle elu lahutamatuks osaks on kujunenud meelemürgid.

Privileegi lavastada VGIKi diplomitööna täispikk mängufilm «Nõel» sai tatari vürstisuguvõsast Nugmanov tänu Andrei Tarkovski nimelise preemiaga tunnustatud tõsielufilmile «Ija-hha», mis oli omamoodi algtõuge nõukogudemaa rockifilmide lainele. Ametliku statistika järgi vaatas «Nõela» esimese 11 kuuga 14,6 miljonit N. Liidu kinokülastajat. Nürnbergi filmipäevadel pälvis see naturalistlik draama grand prix. Uusversioon narkoilma süvenevast traagilisest rockifilmist valmis Tsoi 20. surma-aastapäevaks ning selles on kasutatud avaldamata stseene ning uhket animatsiooni Tsoi karakteri taasloomiseks. Remiksversiooni heli salvestamiseks tuli Kino uuesti kokku ning valmis täiesti kaasaegse helikeelega nostalgiline filmilugu.

Tänavune friigihooaeg süüvib skenede ja subkultuuride maailma, tuues vaataja ette kinokunsti peavooludest kõrvale jäävate oluliste autorite käsitlused rühmakäitumisest ja püüetest peavoolust erineda. Filmid linastuvad Artises igal teisel esmaspäeval kl 21:00 ning nädal hiljem Tartu Cinamoni keskuses. «Igla Remiks» on Cinamoni kinokeskuse ekraanil 5. septembril kell 21

Märksõnad

Tagasi üles