Pärnus esineb koloriitne punkansambel Propeller

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Propeller eesotsas Peeter Volkonskiga (paremal) kannab laupäeva öösel klubis Str& ette kõik oma parimad hitid ja üllatuseks sekka mõne uue loogi.
Propeller eesotsas Peeter Volkonskiga (paremal) kannab laupäeva öösel klubis Str& ette kõik oma parimad hitid ja üllatuseks sekka mõne uue loogi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Homme õhtul esineb Pärnu klubis Str& legendaarne punkkollektiiv Propeller, kes kannab ette kõik bändi tuntumad lood.

“Paar uut lugu ikka on,” kommenteeris ansambli solist Peeter Volkonski.
Uusi lugusid bändil palju pole, sest bändiliikmetel on vähe aega kokku saada ja proovi teha. Volkonski sõnade kohaselt võtab aja ära muusikute seotus muude kollektiivide, individuaalprojektide ja kontsertidega.

Punkbänd ööklubis

Asjaolu, et punkbänd esineb ööklubis, Volkonskit imestama ei pane. Ta usub, et kui kontsert on välja kuulutatud, leiab Propelleri kuulaja ansambli klubistki üles.

Volkonski ise Strandi varem sattunud ei ole. “Olen käinud fuajees ja saunas,” iseloomustas Propelleri solist oma kokkupuuteid Strandiga.

Ent ööklubides on ansambel mänginud varemgi. “Kord esinesime Viru all Amigos,” nentis Volkonski.

Pärnu aga pole Propellerile midagi uut ega seniavastamatut. Volkonski küll ei mäletanud, millal ta viimati suvepealinnas Propelleriga lavale astus, kuid talle meenus, et ükskord esineti Vallikäärus ja korra “kuskil Ülejõel, kus sai ka õues olla”.

Tänavune Propelleri suvi pole ülemäära tihedaks kujunenud.

Meeldejääv kontsert anti jaanipäeval Läti piiri ääres Metsavenna talus. “Enne meid oli Birgit Varjun ja keegi veel. Ei mäleta. Hästi palju rahvast oli,” meenutas Volkonski toredat kontserti.

Volkonskil endal Propellerile vastupidi tööd jagub. Intervjuu andmise ajaks oli mehel parasjagu lõppenud proov. Tegemist oli videoklipiga meremuuseumile. Volkonski mängib selles allveelaeva kaptenit, kes jutustab, mida illuminaatorist näeb. Klipp tuleb välja kevadel.

Muusika lastelavastusele

Ehkki Volkonskil olevat tegemist nii palju, et asjad ootavad järjekorras, ei soovinud ta neist lähemalt rääkida. “Ei taha ära sõnuda,” põhjendas mees.

Töö, millest Volkonski kõnelema soostus, kuna see on juba enam-vähem valmis, on muusika Elo Seliranna lasteseriaalile “Nõianeiu Nöbinina”.

11osalise stsenaariumi aluseks on võetud Kristiina Kassi samanimeline lasteraamat, mille peategelaseks pesuehtne nõid.

Ometi pole tegu õela moori, vaid 100aastase vahva nõiaplikaga. Stsenaarium siiski üks-üheselt raamatust maha kirjutatud ei ole, nii jätkub üllatusi neilegi, kes juttu juba lugenud.

Seriaali laulud on Volkonski sõnutsi enam-vähem sisselauldud. “Laulude pikkused on õiged,” seletas ta. “Lugusid esitavad nii lapsed kui täiskasvanud. Kaasa teeb ka kaks Pärnu poissi.”

Lastelavastusele on Propelleri solist lugusid teinud varemgi. 1976. aastal välja tulnud “Kuidas kuningas Kuu peale kippus” muusika on samuti tema looming.

Küsimusele, kuidas Volkonskil nii paljude asjadega tegelemiseks aega jääb, vastab mees, et puhkab üht tehes teisest.

Koloriitne punkansambel Propeller tegutses peaasjalikult aastatel 1978–1980. Selles mängisid muusikud, kes rohkem oma lõbuks harrastasid primitiivset, kuid vürtsikat muusikat ja teatraalseid etteasteid. Nende punk oli mõeldud pilana, mida siiski tõsimeelselt tõlgendati.

22. septembril 1980, pärast skandaalset Eesti Raadio ja ETV jalgpallimängu sai ansambel esinemiskeelu. Saatuslik jalgpallimatš vallandas noorterahutused nii staadionil kui järgnevatel päevadel Tallinnas. Jälle musitseeris Propeller 1990. aasta septembris.

Homme õhtul kannab bänd klubis Str& ette kõik oma tuntud lood, teiste hulgas “Eila veel”, “Punker” ja “Die Woche”. Legendi soojenduseks astub lavale noortest ja andekatest koosnev pop-rokki viljelev kollektiiv The Blinking Lights. Tantsumuusika austajate soove täidavad üritusel DJd Reio Tilk ja Rivo Tettermann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles