Kas sa usud jätkuvalt Andrus Veerpalu?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Raigo Pajula

Rahvusvahelise Suusaspordiföderatsiooni dopingupaneel ei rahuldanud Andrus Veerpalu poolt antud dopinguproovide vaidlustust. Veerpalu soovib otsuse edasi kaevata Rahvusvahelises Spordiarbitraažis. Avalda arvamust, kas sina usud jätkuvalt, et Andrus Veerpalu pole keelatud aineid tarvitanud?

«Ainuke seletus on, et seda kasvuhormooni on tulnud väljastpoolt juurde. Kui inimene on stressiseisundis - olgu selle põhjuseks alpimaja, raske treening, toitumine või mingi haigusseisund - siis ta toodab kasvuhormooni erinevas koguses, kuid selle hormooni spekter - isovormide suhe - püsib enam-vähem teatud piirides. Pole toodud ühtegi sellist argumenti, et need piirid või suhtarv ei toimiks,» ütles sihtasutuse Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port Vikerhommikus.

Port ütles, et kasvuhormoon aitab organismil taastuda ja seda võib mingis mõttes nimetada eetiliseks dopinguks, mis ei aita otseselt lõpptulemust parandada vaid rohkem treenida ja seeläbi sportlasel paremaks saada. «Kasvuhormooni kasutamise loogika on seotud ka vananeva organismiga.»

«Viide, et WADA metoodika ei ole kuidagi valideeritud, ei ole korrektne, sest WADA on seda teinud, kuid pole seda lihtsalt avalikkusega jaganud.»

Port ütles, et lõplikule tõele lähemale saada, tasub Veerpalu tiimil kindlasti arbitraažikohtusse pöörduda ja seda asja edasi vaagida.

Andrus Veerpalu nõustavate Eesti teadlaste grupi esindaja professor Sulev Kõksi sõnul on FIS dopingupaneeli otsus pehmelt öeldes pealiskaudne.

«Piltlikult öeldes räägib üks pool siiani aiast ja teine aiaaugust. WADA testimismeetod on kasutusel «ainult teaduslikuks» kasutamiseks. See tähendab, et test ei ole läbinud akrediteerimise protseduuri ega kvaliteedikontrolli. Sellise testi kasutamine näiteks haiglas või kohtumeditsiinis on välistatud ja sellise testi tulemused õigustühised. Teadmata põhjusel ei näe FIS ja WADA sellise testi kasutamises mingit probleemi,» sõnas Kõks.

Andrus Veerpalu sõnul kavatseb ta  kindlasti otsuse vaidlustada Rahvusvahelises Spordiarbitraažis. «Kuna paneel jättis meie meeskonna esitatud argumendid ja teadlaste tehtud analüüsi  suures osas hindamata, siis kavatseme otsuse kindlasti edasi kaevata. Üks sportlane on praegu selle suhteliselt uudse testi rahvusvahelises  spordiarbitraažis vaidlustanud. Me läheme sama teed, et tõestada oma süütust. Ei ole mingit mõtet jääda poolele teele pidama, kui oled veendunud oma käitumise õigsuses,» sõnas Veerpalu.

Dopingupaneeli otsust põhjendavas dokumendis on muuhulgas kirjas, et paneel ei ole valmis alustama uurimist sportlase eksperttiimi kriitika pälvinud testimismooduses osas ning rahuldub sellega, et meetodi sobivust on kinnitanud Maailma Antidopingu Agentuur (WADA). Seetõttu jättis paneel läbi vaatamata tegurid, mis võisid sportlase ekspertide arvates mõjutada hGH (kasvuhormooni) testi usaldusväärsust

Paneel pidas taunitavaks, et peale seda kui sportlasele sai teatavaks A-proovi positiivne tulemus ei taotlenud ei sportlane ega Eesti alaliit B-proovi avamist ja analüüsi. Selle asemel teatati avalikult sportlase tegevspordist loobumisest ning alles seejärel, kui selgus et tippspordist loobumine ei päästa FISi dopingupaneeli menetlusest, küsiti B-proovi analüüsi. Paneel märkis, et selline viivitus tõi kaasa riski, et proov muutub kõlbmatuks. Eesti Suusaliit ja Andrus Veerpalu ei ole kunagi loobunud B proovi avamise soovist ega ka seda tahtlikult edasi lükanud. Peale A proovi tulemuse selgumist jõudsid ESL ja FIS ühisele arusaamale, et B proovi avamist ei toimu enne 7. märtsi. ESL ja Sportlane ei nõustunud A proovi tulemustega ning taotlesid B proovi avamist 12. märtsil. Samasisulise taotluse esitas 21. märtsil ka vandeadvokaat Aivar Pilv.

Paneeli arvates ei teinud sportlane asja menetlemisel koostööd ning see on sanktsioonide määramisel raskendav asjaolu. Dopingupaneel tõi esile, et kõnealune aine ei saanud sattuda organismi juhuslikult, näiteks arsti poolt läbimõtlematult määratud ravimi tõttu, vaid see nõudis suuri oskusi ja metoodilist lähenemist ning meditsiinipersonali abi. Dopingupaneel pidas põhjendatuks tõsta tavapärast võistluskeelu pikkust aasta võrra.

FISi dopingupaneel märkis, et sportlane ei teinud võistluskeelu osas omapoolseid ettepanekuid, jättes nõudmata kas keelu tühistamist või vähendamist.

Veerpalu ei taotlenud karistuse vähendamist, sest ta on algusest peale eitanud dopingu tarvitamist. Andrus Veerpalu meeskonna hinnangul on kõik FIS dopingupaneeli otsuses esitatud argumendid äärmiselt vaieldavad ja ümberlükatavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles