Vanemuine tuuritab “Puhastusega”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Puhastuse" esietendus.
"Puhastuse" esietendus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vanemuise teater läheb oma lavastusega „Puhastus“ üle-eestilisele ringreisile, andes 5.-12. septembrini kuues linnas kokku seitse etendust.

Vanemuise teatri pressiesindaja Ave-Marleen Rei teatel mängiti Sofi Oksaneni “Puhastust“ Vanemuise väikeses majas esimest korda 18. septembril 2010, kus selle tõi lavale Eesti päritolu, ent Londonis töötav Liisa Smith.

Smith on lõpetanud East Anglia ülikooli näitekunsti erialal ja saanud Londoni kuninglikus teatriakadeemias magistrikraadi lavastaja erialal. Näidendi tõlkis Kalju Kruusa, kunstnikutöö tegi Marge Martin. Osades astuvad lavale Marje Metsur, Maarja Mitt, Liisa Pulk, Karol Kuntsel, Margus Jaanovits, Maarius Pärn ja Tarmo Tagamets.

Tugevalt dramaatilise koega lugu võtab vaatluse alla sündmused Eesti lähiminevikust (aastatest 1936-1992). Postsovetlikus Eesti rannakülas saavad tormiliste sündmuste keerises kokku kaks täiesti erinevat naist: 60ne Aliide ja verinoor Siberist tulnud Eesti päritolu neiu Zara.

Mõlemal naisel on eri aegadel olnud kokkupuuteid nii vaimse kui füüsilise vägivallaga. Pikkamisi hargnevad publiku ees lahti lood, mis toovad päevavalgele kaua varjus hoitud perekonnasaaga. Murranguliste ühiskondlike sündmuste foonil tõstatuvad olulised küsimused (sund)valikutest ja nende tagamaadest. Kas kunagi tehtud ülekohut on võimalik heaks teha, mõista ja andestada – olgu kannataja siis üks inimene või kogu riik?

Etendused toimuvad 5. septembril Viljandi Ugalas, 6. septembril Võru Kandles, 7. septembril Paide kultuurikeskuses, 9. ja 10. septembril Tallinna Vene teatris, 11. septembril Rakvere teatris ja 12. septembril Pärnu Endlas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles