Austraalia õhujõud kuulutasid vallabidele sõja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet Foto: AP / Scanpix

Austraalia Põhjaterritooriumi õhujõud on juba pikka aega hädas olnud nende baasidesse kippuvate vallabide ehk bennetti kängurudega.

Õhujõud on hakanud baaside ümber rajama vallabide kaitseaedu, kuid nende valmimine võtab veel aega, kirjutab abc.net.au.

Õhujõudude esindaja kinnitusel sai probleem alguse sellest, kui Katherine`is asuva Tindali sõjaväelennuvälja ümber pandi esimene kaitsevõrk.

Kaitsevõrgu ülesandeks oli vallabid eemal hoida, kuid ehitamise ajal jäid paljud nendest hoopis selle sisse.

Viimastel nädalatel on sellelt lennuväljalt harjutuslennule läinud F/A – 18 Hornetid hoovõtul kokku põrganud vallabidega. Seda just varajastel hommikutundidel, mil loomad on tulnud süüa otsima.

Üks 60 miljonit dollarit maksev hävituslennuk F/A- 18 Hornet sai vallabikarja sõites kahjustada ning vajas remonti. Teine sama tüüpi lennuk pääses väiksemate kahjustustega.

Austraalia kaitseministeeriumi kinnitusel lahendatakse vallabiprobleem nii kiiresti kui võimalik, sest nende loomade sõjaväelennuväljadel ja –baasides tegutsemine kujutab endast turvariski.

«Võib-olla oleksime pidanud vallabid Iraaki transportima. Nad on sobivad loomad, kellega vaenlaste vastu võidelda,» ironiseeris üks tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Vallabi ehk bennetti känguru (Macropus bennettii)  kuulub kukkurloomade hulka,  on oma välimuselt ja eluviisilt känguruga sarnane. Kängurulased (Macropodidae) on Austraalia ja selle lähisaarte kukrulised. Neil on jõulised tagajalad, väiksed esijalad ja võimas saba. Liiguvad edasi hüpates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles