Rootsi koolipoisil keelati Luciaks kehastumine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi koolipoisil keelati Püha Luciaks kehastumine. Fotol tütarlaps Lucia rollis
Rootsi koolipoisil keelati Püha Luciaks kehastumine. Fotol tütarlaps Lucia rollis Foto: SCANPIX

Rootsis asuva kooli juht keelas koolipoisil Püha Luciaks kehastumise.

Motalas asuva Södra kooli õpilaste arvates oleks Lucia rolli kõige paremini sobinud nende koolivend Freddy Karlberg, kirjutab Motala& Vadstena Tidning.

Üheksandas klassis õppivat poissi toetasid pooled selle kooli õpilased.

Kooli juht Brigitta Wessmann oli aga asjast teisel arvamusel ja tühistas hääletuse. Näidendis sai Lucia rolli lõpuks teiseks kõige rohkem hääli saanud tüdruk.

Õpilaste protestist hoolimata ei olnud kooli direktor nõus, et Luciat hakkab mängima Karlberg.

Osa õpilastest protestis koolijuhi otsuse vastu sellega, et nad keeldusid näidendis osalemast.

Karlbergi sõnul on ta kooli direktori otsuses pettunud. Poiss lisas, et kandideeris Luciaks, kuna arvas, et iga aastal esitatav näidend vajab midagi uut.

Karlbergi pani imeks, miks tal lasti üldse kandideerida, kui juba varem oli langetatud otsus, et Lucia rolli saab tüdruk.

«Ka möödunud aastal kandideeris Luciaks poiss, kuid ka teda ei valitud. Tahtsin olla esimene meessoost Luciaks kehastunu,» selgitas õpilane.

Kooli juhi sõnul on Lucia alati naine olnud, kuid kui avalik suhtumine muutub, siis loomulikult tuleb sellega kaasa minna ning ka mehed võivad selles rollis üles astuda.

Kooli direktor Brigitta Wessmann  lisas, et tulevikus plaanitakse Lucia rolli kandideerimisel muutus sisse viia.

«Siiani on saanud Lucia üle hääletada ainult 7. -9. klassi õpilased. Tulevikus aga saavad kõik meie kooli õpilased,» selgitas direktor.

Luutsianpäeva ehk püha Lucia päeva tähistatakse 13. detsembril. Rootsis on see väga populaarne ja sellega juhatatakse sisse jõuluaeg.

Lucia elas kolmanda sajandi paiku Sitsiilias Sürakuusas ja oli pärit jõukast perest. Pärast seda, kui talle ilmutas end Püha Agatha, sai temast niinimetatud kristuse pruut. Lucial kulus palju vaeva, veenmaks ema, et ta ei soovi abielluda ja et varandus tuleb jagada vaestele. Ema nõustus alles pärast seda, kui ta ise ime läbi tervenes. Pettunud kosilane andis pruudi kui kristlase üles.

Lucia määrati karistuseks lõbumajja, kuid äraviijad ei suutnud teda paigalt liigutada. Selle ime järel, umbes 304. aastal, Lucia hukati. Lucia kultus algas suhteliselt kohe pärast hukkamist. Keskajal oli ta Itaalias, eriti Sitsiilias armastatud kaitsepühak.

Luciat on sageli kujutatud hoidmas käes nõu, milles on kaks silma. See on seotud teise kuulsa Lucia-legendiga, mille järgi keiser Diocletianus torkas tütarlapsel silmad peast välja, et kangekaelsest olendist lõpuks jagu saada. Jumal taastas neiu nägemise.

Lucia nimi tähendab valgust, valgusekandjat. Ta on pimedate ja silmahaiguste käes kannatavate inimeste kaitsepühak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles