Pärnumaa randades süttivad laupäeval taas muinastuled

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannas tähistatakse muinastulede ööd tänavu 17. korda.
Pärnu rannas tähistatakse muinastulede ööd tänavu 17. korda. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval, 27 augustil kell 21.30 süüdatakse mitmel pool Pärnumaal nagu paljudes teisteski Läänemere-äärsetes rannakülades ja sadamates tuled, et tähistada Soomes 19 aastat tagasi taaselustatud muinastulede ööd.

Pärnus, kus muinastuled süttivad juba 17. korda, esineb Aleksander Sünteri pereansambel. Küünlaid ja laternaid oodatakse randa vee ja maa piirile süütama ka linnarahvast.

Veebilehe muinastuled.ee andmetel on Pärnumaal kavas tuled süüdata veel Häädemeeste vallas Iklas Edelavärava rannas ja Rannametsa sadamas; Tahkuranna vallas Vaariku talus, Paadirannas, Uulu muuli juures ning Pärnu ranna ja Reiu ranna vahel; Audru vallas Valgerannas, Lindi sadamas ja Lindi külas Ristil; Kihnu sadamas ning Varbla vallas Matsi rannas, Varbla rannas ja Muristes.

Muinasajal kasutati mere ääres märgutulesid, et meremehed leiaksid tee ohutusse sadamasse või randa. Tulede eest hoolitsemine oli juba viikingite ajal rannakogukondade kohustus.

Nüüdisajal süüdatakse Läänemere ääres muinastuled selleks, et näidata mererahva ühtsust ja tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Tuled läidetakse nendegi mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud.

Muistsete märgutulede taaselustamine algatati 1992. aastal Soomes. Tänaseni süttivad lõkked igal aastal augusti viimasel laupäeval kell 21.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles