Bioloog leidis Brasiiliast lõhnata nabasealiigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pecari maximus
Pecari maximus Foto: iucn.org

Hollandi bioloog leidis Brasiiliast Amazonase piirkonnast uue, lõhnata nabasealiigi.

Ladina keelse nime Pecari maximus (suur nabasiga) saanud loom on aga Rio Aripuanã äärsetes džunglites  elavatele põlisrahvastele ammu tuntud, kirjutab  abc.net.au.

Bioloog Marc van Roosmalenile jä kummaline loom silma juhuslikult, kui ta Amazonase ääres väliuurimisi tegi.

Teadlase sõnul kasvab suure koera suurune loom umbes 120 sentimeetri pikkuseks ja kaalub 40 kilogrammi, kaks korda rohkem kui teised Amazonase piirkonnas elavad sealiikide esindajad.

«Ühel päeval olin ahve uurimas, kui märkasin paari nabasiga meenutavat looma. Nad ilmusid ja kadusid üsna vaikselt,» meenutas bioloog.

Roosmalen rääkis oma avastusest kohalikele tupi indiaanlastele, kes kutsuvad seda looma Caitetu Munde  - suur siga, kes elab paaris.

Siiani tundis teadusmaailm kolme nabasealiiki – kaelusnabasiga, valgehuul nabasiga ja Chaccoani nabasiga.

Nabasead on suguluses tavaliste sigade ja ka jõehobudega, elades tavaliselt suurtes gruppides.

«Uue nabasealiigi puhul oli üllatav see, et need loomad elavad kas paarides või väikestes gruppides,» sõnas leiu teinud hollandlane.

Ta jätkas, et suur nabasiga on  taimetoiduline ja täiesti ilma lõhnata loom.

«Looduslik valiku tagajärjel pole neil loomadel sigadele omast lõhna. See aitab nende ellujäämisele kaasa,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles